Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda za 20 let prodala 5,18 milionu Octavií. Co přinese blížící se facelift?

Naše téma
Redakce / ČTK | 29.08.2016
dalších 37 fotek
Škoda Octavia. | foto: Škoda Auto
Již více než pět milionů prodaných kusů Škoda Octavia dělá z tohoto vozu nejdůležitější model ve stodvacetileté historii mladoboleslavské automobilky.
Po ovládnutí společnosti Škoda německým koncernem Volkswagen v roce 1991 se symbolem přerodu značky v moderní automobilku stal model Felicia, následující Octavia, která byla poprvé představena před 20 lety, 1. září 1996, však zařadila obrozenou Škodu Auto mezi výrobce celosvětového významu.

Škody Octavia je prvním modelem značky, který využil strategii sdílených společných modulů koncernu VW. Tento automobil nižší střední třídy, pro jehož výrobu byl v Mladé Boleslavi vybudován nový montážní závod, slavil hned po svém uvedení na trh velký úspěch.

Konkurovat dokázal jak kvalitou, důrazem na bezpečnost a řadou moderních řešení, tak, zvláště na západoevropských trzích, cenou. Úspěch vozu výrazně napomohl rozvoji automobilky, která je již řadu let největším výrobním průmyslovým podnikem v České republice i největším exportérem.




Nový model mladoboleslavské automobilky se svými rozměry v rámci koncernu VW se zařadil zhruba mezi typy Volkswagen Vento a Passat. Design je prací českých odborníků a zachovává kontinuitu značky Škoda. To dokládá i jméno Octavia, které nesl již úspěšný model z let 1959 až 1964.

První Octavie vznikaly v karosářské verzi liftback, od roku 1998 i jako kombi. Obě karosářské verze u zákazníků bodovaly také díky na svou třídu velkým zavazadlovým prostorem. První generace "oktávek" se vyráběla do listopadu 2010, přičemž prošla v modelovém roce 2001 úpravou. Za 14 let jich bylo smontováno 1,442 milionu kusů.

V roce 2004 byla na trh uvedena druhá generace vozu, která modernizací prošla na sklonku roku 2008. První generace byly poté prodávána pod názvem Octavia Tour. Druhé generace vzniklo kolem 2,5 milionů exemplářů. Výroba současné třetí generace začala v prosinci 2012.

Od zahájení výroby v roce 1996 do letošního července automobilka Škoda Auto prodala 5,18 milionu Octavií, jde tak o nejúspěšnější řadu v historii automobilky. Kromě českých závodů sjíždějí Octavie z linek také v Číně (Ning-po), Rusku (Nižnij Novgorod), Indii (Aurangabad) a Kazachstánu (Usť-Kamenogorsk), v minulosti se montovaly také na Slovensku, na Ukrajině a v Bosně.

Příští rok přijde facelift
Nejoblíbenější barvou zákazníků je prý momentálně bílá, kterou u současné generace podle letošních prodejních čísel volila čtvrtina zákazníků. Následuje stříbrná s podílem 14 procent a černá s 11 procenty. Nejprodávanější výbavový stupeň je Style s podílem 34 procent.

Zhruba 13 procent prodávaných octavií je sportovní verze RS, která disponuje v případě benzinového dvoulitru TSI výkonem 220 koňských sil (162 kW). Vrcholné provedení RS 230 má 230 koní (169 kW). Outdoorová verze Scout má podíl šest procent.

Facelift třetí generace Octavie se očekává v příštím roce, kdy by se mělo začít prodávat i nové velké SUV Kodiaq, přijít nová generace modelu Yeti a modernizované Citigo.

Omlazená Octavia se mohla ukázat už na jarním autosalonu v Ženevě, změny by údajně mohly být výrazné. Už delší dobu se hovoří i přepracované přídi, která dostane dělené přední světlomety s výrazným páskem LED diod denního svícení. Auto se pochlubí také upravenou maskou chladiče, snad podobnou Superbu či novému SUV Kodiaq.

Jak by mohl výsledek vypadat, naznačuje představa německého magazínu Auto Bild.

Faceliftovaná Octavie podle představy německého magazínu Auto Bild.



Britský Auto Express dále s odvoláním na zdroje z automobilky předpokládá velkou proměnu interiéru, kam se nastěhuje příplatkový 9,2palcový displej mutlimediálního systému a další nové prvky výbavy především z oblasti konektivity. Dorazit by měl také vyhřívaný volant nebo například deštník usazený pod sedadlem spolujezdce.

V oblasti techniky se očekává vyřazení některých motorů a nasazení nových koncernových patnáctistovek - a to jak benzinových, tak naftových.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů