Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda ve Frankfurtu ukazuje upravený elektromobil Vision E a nové verze Kodiaqu

Naše téma
Dominik Valášek, Jan Zajíc | 12.09.2017
dalších 14 fotek
Koncept Škoda Vision E. | foto: Škoda Auto
/Zpravodajství z Frankfurtu/ Česká automobilka Škoda ještě před oficiálním zahájením autosalonu ve Frankfurtu ukázala novinky, které si pro letošní ročník připravila. A i když jsme se žádného překvapení nedočkali, stánek mladoboleslavské značky nabídne několik zajímavých aut.
To nejzajímavější souvisí s plánovanou elektrickou ofenzívou. Nejen Škoda, ale i celý koncern Volkswagen se totiž soustředí na postupný přechod z klasických fosilních paliv na elektrickou energii a ve velkém mluví také o autonomních automobilech. 

V tomto trendu se přirozeně nese i část prezentace na stánku tuzemské Škody. Mladoboleslavská značka totiž do Frankfurtu přivezla inovovanou verzi elektrického konceptu Vision E, který se poprvé objevil v dubnu na autosalonu v Šanghaji. Plně elektrický vůz s minimalistickým vzhledem dostal mimo jiné třeba novou přední masku, přirozeně postrádající klasickou mříž chladiče. Elektromobil již nic takového nepotřebuje a tak je dominantou přední části hlavně dvojice svítících LED linií. 

Jednoduchý interiér konceptu nepřipomíná prakticky nic, co bychom od Škody dosud znali. Čtveřice samostatných křesel je umístěná ve volném a vzdušném prostoru, což umožnila zcela plochá podlaha. I ta je totiž výsadou elektrifikovaných vozidel, postrádajících konvenční pohonná ústrojí. Vision E je mimochodem prvním vozidlem značky Škoda využívajícím novou koncernovou platformu MEB, která je určena pro elektromobily. 

Co se pohonného ústrojí týče, Vision E používá dvojici elektromotorů o souhrnném výkonu 306 koní (225 kW) a má stálý pohon všech kol. Maximální rychlost činí 180 km/h, údaje o dynamice neznáme, ale automobilka tvrdí, že studie dosahuje "nejlepší dynamiky, jakou bylo kdy možné u vozu značky Škoda zažít".

První elektrická Škoda dorazí v roce 2020
Lithium-iontové akumulátory a chytrá rekuperace pak umožňují maximální dojezd 500 km na jedno nabití akumulátorů. Na 80% své kapacity se baterie nabije za 30 minut.

Vision E se také chlubí automatizovaným řízením úrovně 3, což znamená, že se může například zcela ujmout řízení na dálnici. Systémy přitom řídí předjíždění, vyhýbání, zrychlují a brzdí. V nebezpečných situacích je řidič vyzván, aby se ve stanoveném čase opět chopil volantu. Od úrovně 3 komunikují vozy automaticky i mezi sebou a vyměňují si informace.

Škoda Vision E s délkou 4688 mm, šířkou 1924 mm a výškou 1591 mm však neslouží jen k demonstraci plánované elektrické budoucnosti. Podle předsedy představenstva společnosti Škoda Auto Bernharda Maiera studie dává přímo konkrétní představu, jak by první elektrická škodovka mohla vypadat. Její příjezd máme očekávat v roce 2020. Už v roce 2018 by se měl představit první škodovácký plug-in hybrid - půjde o model Superb.

Ta „neelektrická“ část stánku Škody v hale 3 je věnována především novým SUV modelům. Objevuje se zde hlavně nový Karoq, tedy poslední přírůstek do modelového portfolia, stojící v nabídce pod větším Kodiaqem. Právě na autosalonu ve Frankfurtu má Karoq svou výstavní premiéru.

Ale najdeme tu i zmíněný Kodiaq. Škoda ve Frankfurtu vystavuje dvě nové verze: "terénní" Scout a sportovně stylizovaný SportLine. Spoustu fotek frankfurtských novinek najdete v galerii.

Sledujte zpravodajství z frankfurtského autosalonu:
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů