Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda v roce 2017: Dorazí nový Yeti a omlazené modely Rapid a Citigo

Naše téma
Jan Zajíc | 09.01.2017
dalších 28 fotek
Možná podoba druhé generace Škody Yeti. | foto: Bernard Car Design
Českou automobilku Škoda čeká náročný rok. Představí v něm totiž minimálně tři novinky: modernizované verze modelů Citigo a Rapid a především druhou generaci kompaktního SUV Yeti.
Začátek roku 2017 je však ve znamení uvedení dvou jiných novinek, které jsme si mohli prohlédnout už loni. Prodávat se totiž začnou modely Kodiaq - ten by navíc letos měl dostat další verze, například sportovně laděnou variantu SportLine - a omlazená Octavia.

Kodiaq je prvním velkým SUV mladoboleslavské značky, Octavia, nejprodávanější auto Škody, chce zase zaujmout novou tváří s dělenými světlomety a výrazně modernizovaným interiérem.

Čtěte také: První kilometry se Škodou Kodiaq: Medvěd z Kvasin nadchne komfortem a prostorem

Ale přejděme už k novinkám letošního roku, nejprve k faceliftům. Více informací je zatím k dispozici o malém Citigu, a to díky loňskému představení jeho sourozence od Volkswagenu - modelu up!.

Škoda Citigo.


Kromě lehké úpravy designu můžeme očekávat nové technologie v interiéru a hlavně nasazení přeplňovaného litrového tříválce 1.0 TSI o výkonu 90 koní.

O modernizovaném Rapidu mnoho informací není
Už loni však škoda vůz vybavila několika novými prvky výbavy. Zájemci díky tomu mohou vybírat z modernizované nabídky rádií, novinkou je například audio Swing s pětipalcovým dotykovým displejem, podporou funkce MirrorLink (propojení s chytrým telefonem) a USB vstupem. Sáhnout dále mohou po automatické klimatizaci. Od výbavy Ambition je standardním prvkem skládací deštník umístěný v odkládací schránce pod sedadlem spolujezdce.

Nová generace Citiga by se mohla objevit za zhruba dva roky od představení faceliftu. Tedy pokud koncern Volkswagen výrobu malých trojčat (kromě VW up! a Citiga se produkuje ještě Seat Mii) nezařízne.

Čtěte také: Škoda Octavia ukazuje novou tvář. Má dělené světlomety

O modernizovaném Rapidu je zpráv o něco méně. Vůz jistě dostane upravený vzhled (pravděpodobně obě karosářské verze najednou), změnit by se měla maska chladiče, která se designem přiblíží té z Kodiaqu, a pravděpodobně i světlomety. Jistě se rozšíří také výbava o některé moderní technologie, zejména z oblasti konektivity. A nabídku motorizací obohatí přeplňovaný zážehový tříválec 1.0 TSI. 

Druhá generace novodobého Rapidu by měla dorazit nejdříve v roce 2020.



Yeti bude sourozenec Seatu Ateca
Drobné péče se ale v letošním roce dočkají i další modely - Škoda totiž svoje auta průběžně modernizuje. O klasické facelifty však nejde, spíše o doplnění výbavy. Na jaře by se takto měl dočkat pozornosti například Superb, který zřejmě dostane novou příplatkovou obrazovku multimediálního systému s dotykovými plochami místo tlačítek (známou s Kodiaqu) nebo digitální přístrojový štít.

Čtěte také: VIDEO: Co je nového v interiéru modernizované Octavie?

Největší a nejdůležitější novinkou roku 2017 ale bude bezpochyby druhá generace kompaktního SUV jménem Yeti. Představení se očekává na podzim.

Yeti by podle dostupných informací měl být dvojčetem Seatu Ateca, který se vyrábí v českých Kvasinách - na stejném místě bude pochopitelně vznikat i Yeti. Oba vozy by i díky sdílení základního skeletu karoserie měly mít podobné proporce.

Takto si druhou generaci Škody Yeti představuje ruský grafik Andrey Kirichenko.


Ateca na délku měří 4363 milimetrů, široká je 1841, vysoký 1601 mm a její rozvor dosahuje 2638 mm. Je tedy větší než aktuální Yeti, na délku o znatelných 141 milimetrů a na šířku o 48 mm. Aktuální škodovka má také kratší rozvor, o rovných 6 centimetrů.

Čtěte také: TEST: První dobrá. Seat Ateca, sourozenec nového Yetiho, je SUV bez větších chyb

Podle britského magazínu Autocar by však Yeti ve srovnání s Atecou mohl mít o něco "hranatější" záď, čímž by navázal na svého předchůdce. Současně ale kompaktní SUV možná dostane řadu designových prvků podobných těm z nového modelu Kodiaq.

"Není tajemstvím, že jsme Kodiaq nenavrhovali v izolaci. Jsou tu prvky, které mohou vypadat dobře na autě v každém segmentu," řekl magazínu Autocar designér automobilky Jozef Kabaň. "Při vytváření designu jsme měli neustále na paměti, že nám právě toto auto (Kodiaq) otevírá dveře do atraktivního světa vozů SUV. Pochopitelně tak může ovlivnit vzhled našich dalších SUV," dodal.

Kabaň však současně popřel, že Yeti bude jen prostě zmenšený Kodiaq. "Kodiaq bude mít jako větší sourozenec na ty menší vždycky vliv, ale každý člen rodiny bude mít svoje specifické schopnosti," naznačil.



A co bude dál?
Podobně se má Yeti odlišovat od Seatu Ateca. Technický základ bude totožný, škodovka ale pochopitelně dostane jinou tvář, jiné linie, odlišné světlomety a také "svůj" interiér.

Čtěte také: Omlazená Škoda Octavia podražila. Má ale bohatší základní výbavu

Takřka jisté je, že v letošním roce už Škoda nestihne ukázat další chystané novinky. Až v roce 2018 tak přijde na řadu modernizovaná Fabie a ve stejném roce by se mohl představit i malý crossover, odvozený právě od Fabie. Ve srovnání s hatchbackem bude crossover o něco větší ve všech směrech - bude tedy nejen vyšší, ale i delší a širší. Škoda by také měla nabídnout více vnitřního prostoru i praktičnosti, než je obvyklé u konkurence.

Chystaný malý crossover Škody podle představ RM CarDesign.


Více informací bychom se mohli dozvědět už příští rok, kdy Seat, další z automobilek koncernu Volkswagen, představí nový model Arona, což bude také malý crossover postavený na základě supermini - v případě Seatu jde o model Ibiza.

Arona by tak mohla leccos prozradit i o malém SUV od škodovky. Technika totiž bude podobná. Pod kapotou se samozřejmě objeví koncernové motory, očekávat můžeme přeplňované i atmosféricky plněné litrové tříválce či 1,4litrový turbodiesel. Nepřekvapila by existence pouze pohonu předních kol.

Dříve než malý crossover od Škody by měl na trh dorazit také příbuzný model se značkou Volkswagen.

Čtěte také: Škoda prý zvažuje výrobu Superbu Coupé

V roce 2018 nebo 2019 by se měla objevit verze kupé velkého SUV Kodiaq. Kupé se sníženou zádí bude určitě k dispozici pro čínský trh, ale automobilka zvažuje i nasazení v Evropě. 

V roce 2019 očekáváme první plug-in hybrid od Škody, pravděpodobně půjde o Superb. O rok později by se hybridní pohon mohl objevit i v řadě Kodiaq. Jak by hybridní jednotka mohla vypadat, naznačila studie VisionS, kterou Škoda ukázala letos na autosalonu v Ženevě. Vedle klasického spalovacího motoru využívala dva elektromotory - jeden je v převodovce a jeden u zadní nápravy.

Jasněji o škodováckých plánech v oblasti elektrifikace by mimochodem mohlo být také v letošním roce. Očekává se, že právě v něm česká automobilka poodhalí svoje plány pro hybridní a elektrickou budoucnost.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů