Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda už v Mladé Boleslavi vyrábí také nejdražší díl pro své elektromobily

Naše téma
Radek Pecák | 18.05.2022
dalších 6 fotek
Baterie v průběhu výroby | foto: Škoda Auto
Baterie s největším počtem modulů má hmotnost bezmála půl tuny.
Až dosud musela Škoda dovážet vyrobené baterie pro své elektromobily Enyaq v obou karosářských verzích dovážet z Německa. Nyní už si je na nové výrobní lince vyrábí sama. Jednak tím ušetří emise CO2, které vznikají při transportu a jednak také náklady. Právě baterie je totiž v současnosti zdaleka nejdražším dílem, který se do jakéhokoli modelu tuzemské značky montuje.

Přímo v areálu závodu automobilky v Mladé Boleslavi se instalovala zařízení, která zatím umožňují roční produkci čtvrt milionu bateriových systémů pro automobily s platformou MEB. Na té v budoucnosti vzniknou rovněž další tři elektromobily značky Škoda. Všechny tři mají mít menší velikost než Enyaq a tudíž také nižší cenovku.

Na to, jak výroba vypadá, se můžete podívat do naší komentované fotogalerie.

S procesem výroby jsem se již mohl seznámit. Na počátku linky se do prázdného hliníkového obalu baterie nanese vrstva lepidla a na ní se pak umístí buď osm, devět nebo dvanáct modulů. V každém z nich je 24 článků. Tyto moduly přicházejí z továren společností LG a CATL z Polska a Německa. Pokud je v baterii osm modulů, pak bude mít kapacitu 55 kWh, pokud devět tak 62 kWh a ty s dvanácti moduly jsou schopny uchovávat 82 kWh elektřiny.

Tato baterie s největší kapacitou je logicky také nejtěžší. I s obalem má hmotnost 491 kilogramů.

Prakticky veškerou práci ve výrobní hale obstarávají roboti. Na lidech, kterých ze zatím pracuje 250, je pak v podstatě jen propojování konektorů a samozřejmě kontrolní činnost. Na samém konci linky se baterie, v nichž jsou články nabité na kapacitu 14 procent, doijí o dalších 10 procent. Pak se odvezou do obřího skladu, který pojme až 3200 těchto MEB baterií.

Baterie z Česka i do jiných koncernových aut
Kromě samotných modulů obsahuje bateriový komplet také dno s instalovanými kanálky pro proudění chladicí kapaliny, dále pak řídící elektroniku, propojovací kabely a samozřejmě i horní víko. Úplně vespod pak je ocelový krycí plech, který baterii chrání před poškozením například při přejezdech obrubníků.

Baterie se do Enyaqů zabudovává na výrobní lince, na které se montují také všechny verze modelu Octavia. Tedy včetně plug-in hybridní Octavie iV. Baterie pro plug-in hybridy se v Mladé Boleslavi produkují již od roku 2019.

V současné době je továrna v Mladé Boleslavi v Evropě mimo území Německa jediným místem, kde se budou vyrábět bateriové systémy pro platformu MEB. Jelikož je kapacita větší, než kolik se vyrobí v Mladé Boleslavi Enyaqů, bude se část vyrobených baterií vyvážet do jiných továren koncernu Volkswagen.

Navíc se současná kapacita již během příštího roku navýší na celkových ročních 380 000 kusů.

Škoda plánuje, že kromě baterií v dohledné době bude v některém ze svých tuzemských výrobních závodů produkovat také trakční elektromotory. Ve své nové střednědobé strategii Next Level– Škoda Strategy 2030 automobilka plánuje, že do konce tohoto desetiletí bude ve všech třech českých výrobních závodech vyrábět elektromobily nebo elektrokomponenty.

Cílem je dlouhodobé zajištění stávajících pracovních míst a současně vytváření nových. Do té doby automobilka počítá s tím, že zvýší podíl prodejů čistě bateriových elektromobilů v Evropě na 50 až 70 procent v závislosti na vývoji trhu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů