Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda už má na kontě 2 milióny SUV. Víte, jaká nabízela třeba v Číně?

Naše téma
Radek Pecák | 02.03.2021
dalších 9 fotek
a zde verze pro Čínu | foto: Škoda Auto
Pokud nepočítáme speciální projekty, jako byla například Škoda Trekka vyráběná na Novém Zélandu v šedesátých letech, pak lze za počátek éry škodováckých SUV počítat rok 2009.
Už dvoumilióntý exemplář automobilu s karosérií typu SUV sjel z výrobní linky škodováckého výrobního závodu. Stal se jím v Mladé Boleslavi model Kamiq. Ten sám o sobě již také dosáhl pěkné mety - vzniklo jich už přesně čtvrt miliónu.

Všechny dosud nabízené SUV modely Škoda si můžete prohlédnout v naší fotogalerii.

Prvním novodobým SUV s logem mladoboleslavské automobilky se stal v roce 2009 model Yeti. Ten vydržel ve výrobním programu až do roku 2017 a celkem se jich smontovalo 685 500 kusů.

Zatímco v Evropě šlo o poměrně kompaktní vůz, v Číně automobilka nabízela o 52 milimetrů prodlouženou verzi. Za příplatek bylo navíc k mání rezervní kolo umístěné na do strany otevíratelných pátých dveřích.

Při modernizaci tohoto modelu se v rámci firmy rozhořel boj o zachování specifického vzhledu přídě, na níž se nacházely jak vodorovně orientované hlavní, tak i přídavná kulatá světla. Nakonec zvítězili příznivci strohého designu a mlhovky se přestěhovaly do rohů spodní části předního nárazníku.

Po ukončení výroby Yetiho Škoda v krátkém sledu představila nová dvě SUV - Kodiaq a Karoq. První ze jmenovaných vozů se dokonce několik let prodával ve výkonné verzi RS. V Číně pak mají zákazníci v případě tohoto modelu na výběr dokonce ze dvou karosářských provedení - jednak klasické SUV a pak rovněž Kodiaq GT. To je kupé-SUV s méně praktickou zádí.

Specialita také pro Indii
Kodiaq je v současnosti po zmíněném vozu Yeti druhým nejprodávanějším SUV v historii automobilky Škoda.

Zatím poslední novinkou v této automobilové třídě se ze strany Škody stal v roce 2019 model Kamiq. V tomto případě se (na rozdíl od všech výše jmenovaných SUV) jedná o auto, které disponuje výhradně pohonem přední nápravy. I v případě tohoto typu je v Číně k dispozici verze GT se splývavější zadní partií.

Do kategorie SUV náleží také první elektromobil značky Škoda, který vzniká na území České republiky. Vůz Enyaq nabídne tři velikosti baterií a pět výkonnostních stupňů elektromotorů. Točivý moment může směřovat buď pouze na zadní kola nebo na všechna čtyři.

V podstatě souběžně s ním se začne zatím pouze v Indii nabízet speciální malé SUV Kushaq. Jeho definitivní vzhled ještě odtajněn nebyl, ale Škoda již ukázala podobu koncepčního vozu a oficiální designové skici.

V České republice vyrábí společnost Škoda Auto své modely kategorie SUV v závodech v Mladé Boleslavi a v Kvasinách. V hlavním výrobním závodě společnosti v Mladé Boleslavi vedle modelu Kamiq vznikají i modely Enyaq iV a Karoq. Tento model vyrábí Škoda
také v závodě Kvasiny, kde kromě něj sjíždí z linky i Kodiaq. Mimo Českou republiku vyrábí automobilka své modely kategorie SUV i v Číně, Rusku, Indii, na Ukrajině a na Slovensku.

SUV značky Škoda v číslech:

YETI 684 500 ks
KODIAQ 593 600 ks
KAROQ 454 800 ks
KAMIQ 266 000 ks (včetně modelu KAMIQ GT v Číně)

ENYAQ 1 100 ks
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů