Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Scala v patře nemocnice. Po operaci kyčlí se lidé učí nastupovat do auta

Naše téma
Miroslav S. Jilemnický | 26.02.2024
dalších 15 fotek
Trenažér v podobě Škody Scala v patře Klaudiánovy nemocnice. | foto: Deník/Miroslav S. Jilemnický
Stříbrný vůz Škoda Scala bez převodovky a motoru stojící v patře Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi není následek žádné kuriózní dopravní nehody či reklamní kampaně. U rehabilitačního oddělení ho požívají pacienti. Jedná se totiž o originální trenažér, prostřednictvím kterého se lidé po operaci kloubů učí nastupovat a vystupovat z auta.
Podle fyzioterapeutky Daniely Maškové se jedná o výraznou pomoc a skvělý nápad pro rehabilitace. "Při nesprávném nastupování a špatných pohybech hrozí luxace, tedy vykloubení kyčle. Což by samozřejmě byla velmi nepříjemná věc,“ vysvětlila fyzioterapeutka, která pacientům u trenažéru asistuje už několik dnů.

Primář Pavel Šedivý vysvětlil, jaké výhody pacientům trenažér přinese:

„Auto tu stojí už asi týden. O trénink nastupování je mezi pacienty velký zájem. A nejen těch po operaci kyčle. Zkoušet si to chtějí i ti, co mají například problémy s koleny. Sama už jsem pomáhala učit se nastupovat asi patnácti lidem,“ pochvalovala si nový trenažér zdravotnice.

Jak uvedl předseda představenstva Ladislav Řípa, inspirace pochází z USA, ovšem v Mladé Boleslavi nápad ještě dovedli k dokonalosti. „Tam mají na chodbě auto rozříznuté na polovinu. My tu máme klasické celé auto, pouze bez převodovky a motoru,“ vysvětlil s tím, že pokud zdravotní stav pacienta umožňuje bezpečné řízení vozidla, může se posadit i za volant.

Celý nápad se uskutečnil po dohodě s automobilkou Škoda Auto. Zásadním úkolem bylo dostat vůz do patra, aby byl umístěn přímo u rehabilitačního oddělení. „Technické řešení nebylo jednoduché a za pomoci odborné firmy se nám jej podařilo se dostat dovnitř jedním z oken. Při umísťování jsme měli krásnou rezervu asi dva centimetry nahoře,“ řekl s trochou sarkasmu Řípa.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů