Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda prodala méně aut. Chystá tři nové elektrické modely a expanzi do Vietnamu

Naše téma
Miroslav S. Jilemnický | 13.01.2023
dalších 90 fotek
Plně elektrické SUV Škoda Enyaq Coupé iV (na snímku) se představilo v roce 2022 a vzbudilo u zákazníků velký zájem. Automobilka zrychluje svoji elektrickou ofenzivu: do roku 2026 představí tři zcela nové elektrické modely a další budou následovat. | foto: Škoda Auto
V roce 2022 dodala automobilka Škoda svým zákazníkům 731 300 vozů. Ve srovnání s předchozím rokem je to o zhruba 147 tisíc aut méně. Firma vypočítala hned několik příčin, proč k poklesu došlo. Podle ní jsou to nedostatek polovodičů, válka na Ukrajině, potíže v dodavatelském řetězci a zvyšující se ceny energií a surovin.
Pozitivy loňského roku z pohledu Škoda Auto jsou razantně zvýšený počet prodaných aut na perspektivním trhu v Indii a také stoupající zájem o elektrický model Enyaq iV. Za tři roky chce firma představit tři kompletně nové elektrické modely.

Podle člena představenstva Martina Jahna mají za sebou dobrý začátek novinky. Tedy modely představené v loňském roce. „Dobrý start má za sebou nová Fabia Monte Carlo a plně elektrický vůz Enyaq iV se těší výraznému nárůstu popularity. V letošním roce budou následovat další slibné novinky: nová generace modelů Kodiaq a Superb a také facelifty modelů Kamiq a Scala,“ uvedl Jahn.

Na rok 2026 se mohou těšit příznivci elektrických modelů. „V roce 2026 uvedeme na trh tři nové plně elektrické modely a další budou následovat," doplnil člen představenstva.

Expanze do Vietnamu
Zásadní je pro automobilku současný úspěch na asijských trzích, kterého chce firma využít i v budoucích letech. Na strategicky významném a rostoucím indickém trhu Škoda Auto své dodávky dokonce více než zdvojnásobila. Dalším klíčovým krokem má být expanze na vietnamský trh.

Škoda zrychluje svoji elektrickou ofenzivu a významně investuje do transformace společnosti. V příštích letech vydá česká automobilka dalších 5,6 miliardy eur na rozvoj elektromobility a 700 milionů eur na posílení digitalizace.

Podle předsedy představenstva Klause Zellmera má firma za sebou jeden z nejtěžších roků. „Škoda Auto nebyla ve své novodobé historii nikdy konfrontována s tak rozsáhlými výzvami jako v uplynulém roce. Naše společnost přesto prochází tímto náročným obdobím sebejistě, zejména díky atraktivnímu a modernímu modelovému portfoliu zahrnujícímu elektrické modely a vozy s konvenčním pohonem, našim zkušeným a motivovaným zaměstnancům a také úzké spolupráci se sociálním partnerem Odbory Kovo,“ konstatoval Zellmer.
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů