Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda představila nový Superb. Má jít o nejlepší škodovku všech dob

Naše téma
Redakce | 17.02.2015
dalších 21 fotek
Škoda Superb. | foto: Škoda Auto
Praha /VIDEO, FOTOGALERIE/- Nová Škoda Superb už není tajemstvím. Mladoboleslavská automobilka svou vlajkovou loď představila dnes v Praze a její zástupci volili sebevědomá slova. Jde prý o nejlepší škodovku všech dob. Prodávat se začne na konci prvního pololetí, kombi přijde na podzim.
Třetí generace modelu Superb navazuje na úspěšnou historii svých novodobých předchůdců, kterých bylo dosud zákazníkům dodáno více než 700 tisíc kusů. Škoda čeká od nové generace o 25 procent vyšší prodeje. Ceny budou oznámeny zřejmě až na ženevském autosalonu.

Vzhled novinky není příliš překvapující, plně totiž odpovídá současnému designovému směru značky.

Škoda Superb.



Zaujme tedy čistými a nadčasovými tvary, samozřejmostí je výrazná maska chladiče s vertikálním žebrováním a nechybí ani zadní "lampy" s pro vozy Škoda typickým světelným pruhem ve tvaru písmene C. Netradičně vypadají přední světlomety s výraznou grafiku světel, která pracuje s motivy trojúhelníku a trojrozměrných kontur.

Škoda Superb.



Mimochodem, přední světlomety vozu jsou standardně vybaveny halogenovými žárovkami, na přání jsou k dispozici s bi-xenonovými výbojkami a LED svítilnami pro denní svícení.

Větší uvnitř
Výrobce se chlubí kvalitním a prostorným interiérem. Rozvor proti předchůdci narostl o 80 milimetrů, což se společně se změnou dalších rozměrů odrazilo na nabídce místa v kabině. Třetí generace se prodloužila o tři cm na 4,86 metru a nový vůz je také o pět cm širší.

Škoda Superb.



Řidič a spolujezdec si užijí o 39 mm větší šířku ve výšce loktů a více místa nad hlavou. Prostor na zadních sedadlech před koleny (157 mm) a nad sedákem (980 mm) je prý výrazně větší než u kteréhokoli jiného modelu v tomto segmentu. Šířka ve výšce loktů na zadních sedadlech vzrostla o 69 mm. Zavazadlový prostor nabídne objem 625 litrů, což je o 30 litrů více než u druhé generace.

Škoda Superb.



S novým Superbem dorazily také některé moderní technologie a systémy. Vůz například jako první model značky nabízí adaptivní podvozek včetně volby jízdního profilu Driving Mode Select, novinkou je dále třízónová automatická klimatizace, k dispozici jsou také nezávislé topení, vyhřívaná sedadla, čelní sklo vyhřívané průhlednou pokovenou vrstvou a vyhřívané trysky ostřikovačů. Dešťový a světelný senzor zajišťuje automatické spínání stěračů a dle potřeby přepíná mezi světlem pro denní svícení a potkávacím světlem.

Deštníky jsou teď dva...
Zatímco předchozí Superb nabídl zajímavou vychytávku v podobě deštníku schovaného v levých zadních dveřích, třetí generace má deštníky hned dva - nachází se v obou předních dveřích.

Dveře zavazadelníku mohou být ovládány elektronicky, v příplatkové výbavě lze tento systém ještě doplnit o takzvaný virtuální pedál. To znamená, že stačí s klíčkem v kapse "máchnout" nohou pod zadním nárazníkem a auto samo otevře víko.

Škoda Superb.



Nový Superb kromě toho disponuje nejnovější generací parkovacího asistenta pro automatické parkování a vyjíždění a poprvé je tento vůz vybaven také zadní parkovací kamerou. Samozřejmostí moderních automobilů je možnost konektivity. Zájemci o Superb si mohou vybrat mezi čtyřmi novými infotainment systémy, vrcholná verze Columbus na přání disponuje integrovaným vysokorychlostním internetovým připojením na bázi standardu LTE.

... a nechybí škrabka na led
Život se Superbem usnadní několik praktických vychytávek, například mechanicky sklopné tažné zařízení, dvě místa na uchycení tabletů vzadu, speciální držák na PET láhev o objemu 0,5 litru umožňující její pohodlné otevření jednou rukou, odkládací síťové kapsy na vnitřních stranách předních opěradel, vyjímatelná LED svítilna v zavazadlovém prostoru nebo legendární škrabka na led ve víčku palivové nádrže.

Škoda Superb.



Bezpečnostní výbava pak zahrnuje třeba multikolizní brzdu, sedm airbagů či systém XDS+, který plní funkci elektronické uzávěrky diferenciálu. Volitelně může být nový Superb vybaven například adaptivním tempomatem či systémem, který "připraví" vůz a jeho posádku na hrozící nehodu.

Nejsilnější motor má 280 koní
Škoda se také chlubí nově vyvinutým podvozkem s přední nápravou typu MacPherson a víceprvkovou zadní nápravou. A pochopitelně úspornějšími motory. Ty nabízí, i díky snížení hmotnosti vozu až o 75 kilogramů (pohotovostní hmotnost vozu v základní výbavě začíná na 1375 kg) a vylepšené aerodynamice, až o 30 procent nižší spotřebu než v předchozí generaci.

Škoda Superb.



Superb je vybaven jen přeplňovanými čtyřválcovými motory s přímým vstřikem paliva. Zákazníci mohou vybírat mezi pěti benzinovými motory TSI a třemi naftovými motorizacemi se vstřikováním common-rail. Zážehové jednotky pokrývají výkonové spektrum od 125 koní (92 kW) do 280 k (206 kW). 

Vznětové agregáty pak nabídnou výkony od 120 k (88 kW) do 190 k (140 kW). S výjimkou základní benzinové motorizace jsou pro všechny jednotky k dispozici dvouspojkové převodovky DSG, čtveřice motorů je dostupná i s pohonem všech kol. Spotřeba nejhospodárnější verze je pouhých 3.7 l/100 km.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů