Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Octavia G-Tec ujela na jedno natankování 1700 kilometrů

Naše téma
Redakce | 19.08.2015
Škoda Octavia G-Tec ujela 1700 kilometrů na jedno natankování. | foto: Škoda Auto
Škoda Octavia G-Tec, která kromě benzinu spaluje také zemní plyn (CNG), dokázala na jedno natankování dojet z Prahy k norskému městečku Alvdal. Bez zastávky u čerpací stanice tak ujela 1700 kilometrů.
K cestě byla použita běžná Octavia ve výbavové verzi Style bez jakýchkoliv dodatečných úprav a na autě byla 17palcová kola s nejširšími možnými pneumatikami. Trasa vedla z Prahy přes Rostock, Kodaň, Göteborg a Oslo do Trondheimu, kde se konalo letošní setkání příznivců mladoboleslavské značky.

Podle Škody v tomto případě šlo - narozdíl od jednoúčelových ekomaratonů zaměřených na co nejnižší spotřebu - o jízdu v reálných podmínkách. Ve voze cestovala dvoučlenná posádka s adekvátním množstvím zavazadel. Naměřené hodnoty tak lze podle výrobce považovat za realistické a v praxi dosažitelné například při cestách na dovolenou.

Cesta odstartovala na čerpací stanici v Praze 6, kde byly obě nádrže naplněny. Na CNG dojela Octavia téměř do Rostocku, plyn došel po 531 km. Dál se tedy pokračovalo na benzin. Posádka nocovala první den v Kodani, druhý den kousek před Oslem. Teprve po dalších 1169 km se Octavia v náročném stoupání u městečka Alvdal zastavila definitivně, což znamená, že na jedno natankování urazila přesně 1700 km.

Tyto hodnoty byly zapsány do databanky Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově jako nejdelší vzdálenost ujetá se sériovou "oktávkou".

Opětovným naplněním obou nádrží se zjistilo, že vůz spotřeboval 15,152 kg plynu a 50,51 l benzinu. Z toho vyplývají průměrné spotřeby 2,85 kg CNG na 100 km a 4,32 l benzinu na 100 km.

Škoda Octavia G-Tec je po modelu Citigo druhým modelem značky, který se standardně nabízí ve verzi na stlačený zemní plyn. Pohání ji přeplňovaný motor 1.4 TSI s výkonem 110 koní (81 kW).
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů