Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda má novou továrnu na závodní fabie. Měsíčně jich vyrobí jen dvanáct

Naše téma
Radek Pecák | 28.11.2018
dalších 14 fotek
A řadu aut v různých stádiích rozpracovanosti | foto: Radek Pecák
Tovární tým Škoda letos obhájil zisk titulu mistra světa v kategorii WRC 2. Čech Jan Kopecký se o další bude snažit i příští rok. Už v modernizované fabii R5.
Závodní fabia R5 se skládá se tří tisíc dílů. Pětina z nich, přibližně šest stovek, je pak shodných s klasickou civilní fabií. Tedy s autem, jakým pravděpodobně jezdíte vy nebo někdo z širší rodiny. Zbytek jsou speciální díly, které vyvinuli převážně zaměstnanci Škody Motorsport a sestavují z nich pravděpodobně nejlepší závodní "náčiní" pro jezdce startující v kategorii WRC2. 

Když jsem se v nové továrně tohoto vysoce specializovaného oddělení mladoboleslavské automobilky díval, jaké díly jsou shodné s běžnou fabií, moc jsem toho na první pohled neviděl. Na první pohled jsem si všiml snad jen klik dveří, a pak také světlometů.

Ve skutečnosti je sériová v podstatě celá karosérie, i když se na ní dělá množství úprav. Například se na ní lepí nástavce pro rozšířené blatniky, do střechy se dělá díra pro přívod vzduchu do kabiny a některé plechové části, například z vnitřní části dveří se také kvůli snížení hmotnosti odřezávají.

Zásoba karosérií pro stavbu


Příprava karosérie pro lakování je první fáze prací na každé nové "er pětce". Lakuje se obvykle bílou barvou, i když pár jinobarevných již také vzniklo. Bílá je praktická, protože náhradní povrchové díly mají také bílý lak. Jednu Fabii R5 dva mechanici staví 10 dní. Již v devátý den ale musí být hotový, protože tehdy abslolvuje jízdní zkoušku na škodovkáckém polygonu v Husí Lhotě. Desátý den se pak tedy auto už jen zkontroluje, vyčistí a připraví na předání zákazníkovi. Auta se staví na deseti pracovištích. Většina z nich je vyhrazena pro zákaznické speciály, část je ale vyhrazena pro potřeby továrního týmu. 

S Fabií R5 Škoda přišla v roce 2015. Již předtím Škoda Motorsport vyrobila v letech 2009 - 2015 přes šedesát exemplářů Škody Fabi a S 2000. Novinka ovšem tento počet překonala již během dvou let a dosud jich vzniklo skoro 250. A zdaleka se nekončí. Jak jsem viděl v čistou se lesknoucí výrobní hale, která je podstatně větší než původní prostory ve staré části mladoboleslavské továrny skoro v centru města, rozpracováno je hned několik dalších kusů. Některé v šotolinové, jiné v asfaltové specifikaci. Těch asfaltových je obvykle o něco více. Poměr je přibližně 60:40. Měsíčně by se zde dalo vyrobit maximálně 12 nových "erpětek". Čekací doba se pohybuje od jednoho do tří měsíců, záleží hlavně na tom, jaké je zrovna roční období. Například teď v zimě je poptávka o něco menší.

Motor našli v Číně
Někteří zákazníci si společně s autem objednávají speciální kit, který během několika desítek minut až hodin umožňuje přestavbu auta z jednoho typu na druhý. To pak samozřejmě navýší základní cenu, která je přibližně pět milionů korun. Obvyklá cena, za kterou se Fabie R5 prodávají, je zhruba o milion vyšší. Tolik stojí auto v nejlepší možné konfiguraci, tedy například i s karbonovými díly pro odlehčení nebo s rychlospojkami, které umožňují snazší a rychlejší výměnu dílů v servisní zóně.

Pod kapotou je ale vždy jen jeden shodný motor. Ten si Škoda vyvinula sama, když jako základ posloužil zážehový čtyřválec typu EA 888, který se vyrábí v Šanghaji pro koncernové vozy nabízené v Číně. Tam měl ovšem původně objem 1,8 litru, zatímco zde došlo k downsingu na 1620 cm3. Motor vydrží 3000 závodních kilometrů, potom musí na repasi. Některé díly se mění už při tomto nájezdu, další pak při šesti a devíti tisícícíh kilometrech. Motorů ročně Škoda Motorsport vyrobí více než aut - kolem stovky. Některé jsou totiž náhradní. Pro zajímavost - cena tohoto motoru je přes 40 000 eur, jedná se tedy určitě o nejdražší náhradní díl. Převodovka, kterou Škoda, stejně jako třeba brzdy nakupuje u specialistů, je jen o něco málo levnější.

Motor se sestavuje z přísně vybraných dílů


Ve Fabii R5 měl motor zatím výkon kolem 210 kW. To slovo kolem je podle škodováckých inženýrů důležité, protože záleží na typu použitého paliva. Pro tyto případy mají připraveno celkem 20 palivových map.

Pro chystanou modernizovanou verzi, která vyjede na rallyové tratě někdy kolem poloviny příštího roku, bude však výkon o něco navýšen. "Nemůžu vám říct o kolik, ale nějaké rezervy jsme našli," uvedl pro Automix šéf vývoje podvozků a motorů Škoda Auto Martin Hrdlička. 

Lze tak očekávat, že Fabie R5 navýší svoji již tak velmi úctyhodnou sbírku úspěchů. Dosud stihly nasbírat v jednotlivých závodech 636 vítězství a 849 dalších pódiových umístění. To je při zhruba čtyřech tisícovkách startů velmi úctyhodná bilance.

Škoda Motorsport zatím Fabie R5 prodal do 32 zemí po celém světě. V sedmnácti z nich letos posádky startující na tomto autě získaly titul národních šampionů. Například i ve Francii nebo ve Finsku. Škoda R5 také ovládla africký, jihoamerický a asijsko-pacifický zónový šampionát. Evropský titul jí sice unikl, ale má ho alespoň v kategorii jezdců do 28 let.

Ve světovém šampionátu WRC 2 budou příští rok za tovární tým startovat opět Jan Kopecký a mladíček Kalle Rovanperä. Ten už bude moci, na rozdíl od letoška, řídit i na přejezdech, protože už dosáhl plnoletosti. Prvním startem však bude až Švédská rallye, protože v době lednového Monte Carla se bude testovat nové provedení Fabie R5.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů