Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda touží po rekordu z Nürburgringu. Do Kodiaqu RS posadila Sabine Schmitz

Naše téma
Daniel Fuglevič | 12.06.2018
dalších 29 fotek
Škoda Kodiaq RS na Nürburgringu. | foto: Škoda Auto
Že Škoda testuje nový výkonnější Kodiaq RS na Severní smyčce již víme. Teď nám ale domácí automobilka dává vědět, že její ostřejší SUV se prý bude na německém okruhu snažit předvést jakousi „rekordní jízdu“. A za volantem bude slavná závodnice Sabine Schmitz.
Škodovka tak chce uvedení nového výkonnější SUV okořenit a nejspíše dát najevo jeho sportovní charakter. Upoutávka níže nám již částečně Kodiaq RS ukazuje, nicméně stále je oděn do maskovacích barev.

S německou závodnicí a expertkou na Nürburgring Sabine Schmitz za volantem a spolujezdcem Františkem Drábkem, který zodpovídal za vývoj modelu, se tak bude Kodiaq RS podle všeho snažit pokořit v takzvaném Zeleném pekle nějaký rekord. Kompletní video z rekordní jízdy bude zveřejněno už tento čtvrtek 14. června.

Pokus o zajetí nejrychlejšího kola Severní smyčky v kategorii SUV bychom však od Škody neočekávali. Vždyť prozatím nejrychlejší čas 7 minut a 51,7 sekundy drží v tomto segmentu Alfa Romeo Stelvio QV s výkonem 510 koní (375 kW). Čas je to mimochodem rychlejší než třeba BMW M4 nebo Porsche Cayenne Turbo S minulé generace.

V každém případě ale Škoda svěřila své nejvýkonnější SUV opravdovému profíkovi. Sabine Schmitz jakožto uznávaná odbornice na Severní smyčku zná tento legendární 20,832 kilometrů dlouhý okruh v německém regionu Eifel se 73 zatáčkami a zhruba třísetmetrovým převýšením opravdu nazpaměť. Jako první a dosud jediná žena v historii tu vyhrála slavný 24hodinový závod.

Co o Kodiaqu RS již víme?
Informace o technice Kodiaqu RS si Škoda nechává nadále pod pokličkou. Dřívější informace ale mluvily o dvakrát přeplňovaném dvoulitrovém čtyřválci, který v současné době používá třeba Volkswagen Tiguan. V něm tento turbodiesel produkuje 240 koní (176 kW) a 500 Nm točivého momentu – jeho maximum je přitom k dispozici mezi 1750 až 2500 ot/min.

Je pravděpodobné, že na tyto výkonnostní hodnoty bude motor naladěn i v Kodiaqu RS. Mluví se také o tom, že tento agregát bude pro sportovnější verzi jedinou volbou. Určitě dojde i na použití osmistupňové automatické převodovky.

V této specifikaci zmíněný Tiguan zvládá zrychlení z nuly na 100 km/h za 6,7 vteřiny a maximálně se rozjede na 228 km/h. Podobné schopnosti bychom tedy čekali rovněž od Kodiaqu RS.

Nová vrcholná verze škodováckého SUV se oficiálně představí v říjnu na autosalonu v Paříži.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů