Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nová Škoda Kamiq není vůbec malá. Místo vzadu ohromí

Naše téma
Radek Pecák | 26.02.2019
dalších 20 fotek
Má poměrně nízkou stavbu karosérie | foto: Škoda-Auto
Hned dvě auta se zcela novými jmény uvádí letos značka Škoda na trh. Prodeje hatchbacku Scala sice ještě ani nezačaly, ale pozornost médií i veřejnosti již na sebe začíná strhávat městské SUV Kamiq. Redaktor webu Automix.cz měl možnost si auto důkladně prohlédnout ještě před ženevskou premiérou a rovněž se usadit v interiéru.
Kamiq je vůz využívající techniku představenou ve Scale a zároveň je to blízký příbuzný Volkswagenu T-Cross, Seatu Arona, ale i Volkswagenu Polo. S nimi totiž rovněž sdílí podvozkovou plošinu.

Je ovšem, jak je už pro Škodu typické, až na Scalu větší než koncernová konkurence. Na délku měří Kamiq 4241 milimetrů, šířka činí 1793 a rozvor 2651 milimetrů. Od země po střešní lišty, které budou vždy součástí standardní výbavy, pak naměříme 1531 milimetrů.

Třeba takový Volkswagen T-Cross je kratší o více než třináct centimetrů a Arona o deset. Z toho ovšem neprofituje, jak by se dalo předpokládat, objem zavazadlového prostoru. Ten je rovných čtyři sta litrů, stejně jako u Arony. Podstatně více místa než zmínění konkurenti ale nabídne Kamiq pro cestující na zadních sedačkách. I v případě, že by přede mnou seděl stejně vysoký člověk, jsem se svojí výškou měl před koleny k dispozici plných 12 centimetrů a nad hlavou šest. A to ještě prostor nad mým temenem snižovalo instalované střešní okno.

Kamiq nabídne opravdu hodně místa vzadu


Design vozu ani moc nepřipomíná SUV. Příď je sice poměrně agresivní s dvěma páry světlometů, z nichž horní pásek slouží jako světla pro denní svícení, ale z bočního pohledu auto připomíná spíše jakýsi zvýšený hatchback. Tento dojem utvrzují chybějící plastové lemy blatníků a prahů, které auta tohoto typu mají snad bez výjimky.

Chybí lemy blatníků
"Offroadový vzhled" se snaží vytvářet jen již zmíněné střešní ližiny, a pak také stříbrnou barvou lakované plastové prvky ve spodních částech obou nárazníků. Podle našich informací se ale nakonec může i Kamiq svézt na stejné vlně módní jako podobná auta konkurentů. Lemy kolem blatníků totiž dostane varainta Scout.

Ani s nimi rozhodně Kamiq nebude autem pro zdolávání těžšího terénu. Vždy totiž bude mít pouze pohon předních kol. Na druhou stranu standardní světlá výška 182 milimetrů (lze ji naopak snížit o deset milimetrů při objednání paketu Sport) není vůbec špatná. Třeba první škodovácké SUV Yeti mělo dokonce tento parametr o dva milimetry menší.

K malému autu patří i méně objemné motory. Největší bude mít zdvihový objem 1,6 litru a půjde o osvědčený čtyřválcový turbodiesel. Nabídka zážehových verzí začne na kubatuře jednoho litru, přičemž tříválec může být naladěn na výkon buď 95 nebo 115 koňských sil (70 a 85 kW). Nejvyšší dynamiku poskytne Kamiqu čtyřválec 1,5 TSI s maximálním výkonem 110 kW (150 koní). V případě menšího zatížení je schopen odpojit dva momentálně nepotřebné válce. Kromě manuálních převodovek se samozřejmě budou nabízet i automatické DSG.

Objem kufru je 'jen' 400 litrů


Později se na trhu objeví i verze G-tec, tedy s motorem spalujícím stlačený zemní plyn. Tři nádrže instalované v zadní části vozu ovšem v takovém případě sníží kapacitu zavazadlového prostoru o více než sto litrů a rovněž nebude možnost vozit rezervní kolo. Běžné verze Kamiqu naopak touto schopností disponují.

Dveře v těsných prostorách neodřete
V kabině upoutá pozornost volně stojící displej multimediálního systému. Všechna řešení, včetně designového ztvárnění, jsou ovšem převzata ze Scaly. I v Kamiqu tak zůstane klasická páka parkovací brzdy.

Škoda Kamiq je konstruovaná tak, aby obdržela v nárazových testech nezávislé organizace Euro NCAP maximální počet pět hvězdiček. Má proto i patřičný počet elektronických asistentů. Například Asistent pro udržování vozidla v jízdním pruhu (Lane Assist) a Front Assist s funkcí nouzové brzdy jsou součástí standardní výbavy. Na přání je možno získat například adaptivní tempomat, který funguje až do rychlosti 210 km/hod.

Z komfortních výbavových prvků je možno jmenovat například vyhřívání čelního skla, vyhřívání volantu a sedaček (předních i zadních), zadní parkovací kameru nebo systém samočinného parkování.

Většinu chytrých řešení, které jsou ve Scale, tedy včetně zátky na nádržce pro kapalinu do ostřikovačů, která zároveň plní funkci nálevky, přebírá i Kamiq. Navíc je tu ještě třeba vyskakovací ochrana hran dveří po jejich otevření.

Ceny, za které bude automobilka Kamiq na českém trhu prodávat, budou odtajněny v květnu. Fakticky se prodej rozběhne na přelomu září a října.

Další informace, včetně snímků jednotlivých detailů, najdete v naší komentované fotogalerii:
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů