Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Fabia dostala nový tříválec s turbem. Nahradí dvanáctistovku

Naše téma
Jan Zajíc | 01.03.2017
Škoda Fabia. | foto: Škoda Auto
Škoda Fabia bude brzy k dispozici s novým motorem. Obě karosářské verze, tedy hatchback i kombík, totiž dostanou přeplňovaný tříválec.
Jde pochopitelně o známou jednotku 1.0 TSI, která v nabídce nahradí čtyřválec 1.2 TSI. Litrový tříválec přitom bude k dispozici ve dvou verzích: slabší má výkon 95 koní (70 kW) a točivý moment 160 Nm, silnější dává 110 koní (81 kW) a 200 Nm.

Pro srovnání, dvě varianty dvanáctistovky nabízely 90 koní (66 kW) a 160 Nm a 110 k (81 kW) a 175 Nm. Mírně k lepšímu se změnila i dynamika, narostla maximální rychlost a zkrátila se doba potřebná ke zrychlení z klidu na stovku.

Čtěte také: Dostupný luxus. Dacia nabídne speciální edici Summit

Hatchback se slabším tříválcem zrychlí na 100 km/h za 10,6 sekundy, kombík za 10,8 s. Hodnoty pružného zrychlení z 60 na 100 km/h a z 80 na 120 km/h jsou identické s hodnotami předchozího modelu.

Výkonnější motor dostane kratší Fabii na stovku za 9,5 sekundy, delší za 9,6. A zlepšilo se i pružné zrychlení, zrychlení ze 60 na 100 km/h na nejvyšší převodový stupeň (s manuální převodovkou) hatchback zvládá o 2,4 sekundy rychleji, z 80 na 120 km/h pak o 3,9 s.

Motor 1.0 TSI.


Hlavním důvodem výměny agregátů je ale pochopitelně snížení emisí. Normovaná spotřeba klesla o 0,3 litru na 4,3 l/100 km u slabší verze a na 4,4 l/100 km u silnější.

Nově s online službami
Další novinkou jsou online služby Škoda Connect, které se dělí do kategorií Infotainment Online a Care Connect. Infotainment Online, který lze objednat v kombinaci s navigačním infotainmentovým systémem Amundsen (mimo výbavového stupně Active), zahrnuje například službu Dopravní informace online, která přenáší informace o provozu na zvolené trase v reálném čase a v případě kolon navrhne objízdnou trasu.

Z dalších služeb je možno uvést například informace o cenách paliv na čerpacích stanicích, dostupnosti parkovacích míst, zobrazit lze také aktuální zprávy a informace o počasí. Do navigace ve voze je možno importovat předem připravené trasy z počítače nebo smart zařízení.

Přečtěte si: Škoda vážně chystala vlastní pick-up. Nevyšlo to. Zatím...

Care Connect pak funguje prostřednictím přenosu dat přes dedikovanou SIM kartu, která je pevně zabudována ve voze. Nabídka zahrnuje automatické tísňové volání (Emergency Call, eCall), které po aktivaci zádržného systému zajistí samočinné spojení s ústřednou tísňového volání.

Kromě toho nabízí možnost stiskem jediného tlačítka kontaktovat linku pomoci při poruše, která také případně zajistí zodpovězení technických dotazů k vozu a proaktivní servis. Ten umožňuje včasné zaslání relevantních servisních dat vozidla před termínem prohlídky do vybraného servisu. Pomocí aplikace Škoda Connect si zase může řidič na chytrém telefonu kdykoliv na dálku prohlížet informace o vozidle, zkontrolovat zavření oken a dveří, nebo zbývající zásobu pohonných hmot

Na chytrém telefonu lze zobrazit i aktuální parkovací polohu vozidla a pomocí funkce „houkání a blikání" bude možno najít vůz na parkovišti.

Škoda Fabia s novým tříválcem dorazí na autosalon v Ženevě, prodej se jistě rozběhne krátce poté.

Nepřehlédněte: VIDEO: Řidič v Superbu chtěl „potrestat" dodávku. Neměl to dělat
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů