Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda bude rozhodovat třeba také o modelech VW pro Jižní Ameriku

Naše téma
Radek Pecák | 04.12.2021
Platforma Škoda MQB A0 | foto: Škoda Auto
Třeba také o tom, jak bude vypadat nová generace brazilských Volkswagenů Gol, Nivus, Voyage nebo Virtus z hlediska designu i použité techniky, budou rozhodovat specialisté automobilky Škoda. Ta totiž od německé značky převzala zodpovědnost za vozy, které využívají platformu MQB A0.
Slovo platforma se v článcích s motoristickou tématikou objevuje velmi často. Ne vždy si však všichni umí představit, co se pod tímto pojmem skrývá.

Zdaleka totiž nejde jen o souboru plechů a výlisků, na které se pak připevní skelet karosérie, motor, převodovka, sedačky, výfuk, klimatizační soustava a celá elektroinstalace.

Zmíněná plechová část má na celém souboru potřebných dílů podíl jen přibližně dvacet procent. Dalších třicet procent zahrnuje pohonná jednotka včetně převodovky, pětadvacet procent připadá na podvozkové díly (nápravy, řízení) a poslední čtvrtinu pak tvoří elektronika včetně řídících jednotek a softwaru.

Pokud platformu vztáhneme na hodnotu celého vozu, pak tvoří plných sedmdesát procent.

Tato platforma s označením MQB A0 není určena pro elektromobily a ani výrazněji elektrifikované spalovací motory. Z toho je patrné, že na jejím základě nevzniknou nové modely či nové generace těch stávajících. Tedy například ani příští Fabia V.

Naopak ji ale budou mít v útrobách typy aut, které si zákazníci kupují ve velké části zbývajícího světa. Jak v Rusku, tak v Indii, Číně, severní Africe, Jižní Africe i zmiňované Jižní Americe.

Práce pro vývojové specialisty
Podle Jiřího Dytrycha, který má ve Škoda Auto zodpovědnost za přípravu nových malých automobilů, je na těchto trzích potenciál pro prodej cca osmi miliónů vozů s touto platformou během jejich sedmiletého životního cyklu. Jde tedy o zhruba milión vozů ročně.

V současnosti již vývojáři Škody v Mladé Boleslavi ve spolupráci se specialisty v jednotlivých výše zmiňovaných teritoriíh připravují novou evoluci této platformy. "Je totitž třeba neustále reagovat jednak na příslušné předpisy a jednak na požadavky tamějších zákazníků," vysvětlil Jiří Dytrych.

První vozy s touto upravenou platformou se začnou vyrábět zhruba v roce 2027.

"Ono se může zdát, že nám Volkswagen svěřil vývoj záležitosti, která již nemá valnou perspektivu. Jenže opak je pravdou. V mnoha zemích budou výhradně spalovací vozy žádané nejen jeden příští, ale minimálně další dva jejich životní cykly. "A navíc, pokud se při plnění tohoto úkolu osvědčíme, tak můžeme právem žádat přidělení vývoje dalších platforem. Třeba pro malé elektromobily," uzavřel Jiří Dytrych.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů