Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Auto zvyšuje výrobu převodovek. Závod reaguje na poptávku Volkswagenu

Naše téma
ČTK, Daniela Martinovská | 30.10.2023
Závod automobilky Škoda Auto ve Vrchlabí. | foto: Deník/Jan Braun
O 30 procent plánuje automobilka Škoda Auto letos zvýšit výrobu automatických převodovek DQ 200. Oproti loňským 538 tisícům kusům jich chce vyprodukovat 690 tisíc. Minulý rok kvůli tomu závod přijal 250 pracovníků a navýšil výrobu na 20 směn týdně. Ke zvýšení podnik přistoupil kvůli vysoké poptávce pro koncert Volkswagen.
Zhruba 40 procent převodovek z Vrchlabí končí v modelech Škody Auto, zbytek používají další značky koncernu Volkswagen v osmi závodech v Evropě, Indii, Jižní Africe a v USA.

Maximální denní výrobní kapacita vrchlabského závodu zůstala téměř na 2300 převodovkách, týdenní se zvýšila z 11.700 kusů na nynějších 15.000 kusů, tedy o 28 procent. Zvýšení výkonnosti závodu představuje v ročním vyjádření výrobu přibližně 140.000 kusů převodovek navíc. Do konce září závod vyrobil přes 510.000 převodovek.

"Od Volkswagenu máme záruky, že když trh bude kolísat, kolísání se ve Vrchlabí neprojeví," uvedl vedoucí závodu Ivan Slimák. Nové pracovníky závod zčásti přijal z řad pracovníků automobilky v závodech Mladá Boleslav a Kvasiny a prostřednictvím agentury. Část z nich tvořili i pracovníci z Polska. Nejvíce nových pracovníků našlo uplatnění na mechanickém obrábění a na montáži převodovek.

Produkci automatické dvouspojkové převodovky DQ 200 zahájil závod po kompletní přestavbě a rozšíření v říjnu 2012. Investice do nových hal a zavedení výroby převodovek dosáhly 6,5 miliardy korun. K počátku letošního října závod vyrobil pět milionů převodovek.

Předák odborů automobilky Jaroslav Povšík Deníku E15 v červenci řekl, že budoucnost závodu Vrchlabí je nejasná. "Převodovky se budou vyrábět do roku 2035, ale ne nutně v Česku, protože se jich bude vyrábět čím dál méně," uvedl Povšík. Automobilka na to v reakci uvedla, že plánuje v budoucnu vyrábět ve všech třech závodech v ČR elektromobily či komponenty a že pro každý závod a jeho zaměstnance má stanovenou dlouhodobou strategii.

Celosvětový odbyt automobilky Škoda Auto se od ledna do září meziročně zvýšil o 17,9 procenta na 642.200 vozů. Automobilka provozuje tři výrobní závody v České republice, má výrobní kapacity v Číně, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, a také na Ukrajině ve spolupráci s lokálním partnerem.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů