Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Atero je kupé odvozené od Rapidu. Postavili si ho učni

Naše téma
Redakce | 25.05.2016
Studie Škoda Atero. | foto: Škoda Auto
Šestadvacet žáků Středního odborného učiliště strojírenského Škoda Auto se podílelo na stavbě zajímavého kupé, které dostalo jméno Atero. Vůz vychází z klasického škodováckého modelu Rapid Spaceback.
Učni vytvořili plně funkční unikát, čímž navázali na nedávno založenou tradici. Vše začalo v roce 2014, kdy žákovský tým představil kabriolet CitiJet, v roce 2015 následoval pick-up Funstar. A letos tedy přibylo kupé Atero. Cílem projektu je podpořit um a kreativitu žáků Středního odborného učiliště.

S pracemi na Ateru začal tým, složený ze čtyř dívek a 22 chlapců, na konci roku 2015. Nejprve vyvinuli koncept, který pak realizovali za odborného dohledu svých učitelů odborného výcviku a s podporou oblastí Technického vývoje, Designu a Výroby. Projekt si nakonec vyžádal zhruba 1700 pracovních hodin.

Škoda Atero je 4,3 metru dlouhé kompatní dvoudveřové kupé s výklopnou zádí. A i když vychází z Rapidu Spaceback, vyžádalo si řadu důležitých změn. Přestavba byla údajně rozsáhlejší než u obou předchozích učňovských vozů. Například B sloupky byly přesazeny vzad, C sloupky jsou více skloněné, střecha se svažuje dříve a naopak spodní linie oken za dveřmi roste.

Studie Škoda Atero.



Také povrchové díly karoserie doznaly zásadních změn. Kapota dostala větrací otvory, dveře jsou prodloužené. Třetí dveře se orientují podle nového sklonu sloupků C a na hraně nesou dlouhý spojler. Přepracovány byly i zadní skupinové svítilny.

V zadním nárazníku jsou integrovány velké koncovky výfuku – ty pocházejí z modelu Škoda Octavia RS. Přední nárazník pak skrývá velký otvor pro vstup chladicího vzduchu. Přední světlomety využívají technologie LED a červeného podsvícení.

Pod kapotou se nachází standardní přeplňovaná čtrnáctistovka o výkonu 125 koní (92 kW), kterou doplňuje sedmistupňová dvouspojková převodovka.

Studie Škoda Atero.



Atero dostalo osmnáctipalcová litá kola v černém provedení a s červeným lemem, pneumatiky mají rozměr 225/35. Za předními koly najdeme ručně děrované brzdové kotouče s vnitřním chlazením.

Kupé nalakované v metalickém odstínu Black Magic, sportovní doplňky jsou červené. Červené kontury pak lemují masku chladiče, otvor pro vstup chladicícho vzduchu a vložený difuzor.

V interiéru se uplatňuje červené ambientní osvětlení s bodovými LED diodami a nechybí ani výkonné audio. Systém s výkonem 1800 wattů rozeznívá 14 reproduktorů.


Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů