Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Skandál s emisemi se možná týká všech aut značky Mitsubishi v Japonsku

Naše téma
Redakce / ČTK | 11.05.2016
Mitsubishi eK Space Custom. | foto: Mitsubishi Motors
Skandál kolem nepravdivého vykazování údajů o spotřebě pohonných hmot ve vozidlech japonské automobilky Mitsubishi by se mohl týkat všech jejích modelů prodávaných v Japonsku.
Mitsubishi v dubnu přiznalo, že její zaměstnanci manipulovali s testy spotřeby pohonných hmot a nadhodnocovali efektivitu využití paliva. Původní zpráva hovořila o problémech u modelů Mitsubishi eK Wagon a eK Space a vozů Dayz a Dayz Roox, které Mitsubishi vyrábí pro automobilku Nissan Motor. Výroba a prodej těchto čtyř modelů byly následně pozastaveny.

Později společnost uvedla, že nepřípustné metody testování spotřeby, které jsou v rozporu s japonskými předpisy, používala již od roku 1991. Zatím však potvrdila manipulaci pouze u čtyř zmíněných modelů, které se prodávají pouze v Japonsku.

Zároveň ale připouští, že se problém může týkat dokonce všech v Japonsku prodávaných aut, i těch, které se už nevyrábí. Současně však Mitsubishi tvrdí, že předpisy pro testování aut prodávaných v zahraničí dodržovalo.

O Mitsubishi se přesto zajímají úřady ve Spojených státech. Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) nedávno oznámila, že nařídila automobilce Mitsubishi, aby poskytla dodatečné informace o vozech prodávaných v USA a provedla u nich nové testy. Mitsubishi loni v USA prodala zhruba 95 000 vozů, její podíl na tamním trhu tak činil 0,5 procenta.

Samotná firma celou záležitost dál vyšetřuje a už koncem dubna se rozhodla vytvořit vyšetřovací komisi, která má do tří měsíců předložit zprávu. Mitsubishi také stále pracuje na tom, jakým způsobem odškodní zákazníky. Automobilka dnes upozornila, že má k dispozici finanční prostředky nutné pro řešení celé této kauzy.

Skandál v Mitsubishi přišel v době, kdy je automobilový průmysl pod drobnohledem úřadů kvůli podobné aféře německé automobilky Volkswagen. Ta loni přiznala, že do vozů s naftovými motory instalovala software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku. Po celém světě se tato aféra týká zhruba 11 milionů naftových aut, včetně asi 1,2 milionu vozů české automobilky Škoda Auto.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů