Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Silnice, která se opravuje sama. V Nizozemsku testují převratnou technologii

Naše téma
Daniel Fuglevič | 10.05.2017
Příprava povrchu jedné nizozemské dálnice ze samoopravitelného asfaltu. | foto: youtube.com
Zní to jako ze science-fiction, ale tato budoucnost moderních silnic prý má šanci. Jeden nizozemský vědec totiž vytvořil asfalt, který si umí sám zaplňovat vlastní trhliny. Technologie se již testuje na několika silnicích.
Erik Schlangen, vědec, který s převratným způsobem opravování silnic přišel, dokázal do klasického asflatu zakomponovat vodivá ocelová vlákna.

Po přivedení elektřiny k těmto vláknům asfalt pochopitelně změní svou konzistenci, čímž i vyplní vzniklé praskliny či nerovnosti.

Dokud však nebudou v blízké budoucnosti silnice připojeny k elektřině, což se také plánuje, je mnohem reálnější praskliny na vozovce opravovat pomocí velké indukční smyčky, kterou cestáři nad povrchem silnice jednoduše přejedou, asfalt zahřejí a ten sám zaplnil své trhliny.

Čtěte také: Legendární Humvee si pořád můžete koupit. A stále jde o nekompromisní stroj

Odpadá tedy konvenční zaplňování děr a prasklin další vrstvou asfaltu.

Pokud vám to stále zní příliš neuvěřitelně, tento zázračný asfalt se již testuje na několika silničních tazích v Nizozemsku od roku 2010.

Pro důvěryhodné výsledky si však budeme počkat až do roku 2020, kdy se opravdu projeví, zda tato technologie opravdu zvyšuje životnost silnic. Podle nedávných informací jsou ale testované silnice stále v perfektním stavu.

Čtěte také: První jízda: Land Rover Discovery je skvělé rodinné auto. A nebojí se ani terénu

Schlangen totiž tvrdí, že jeho moderní asfalt nabízí až dvojnásobnou životnost proti klasickému materiálu. A přestože je o čtvrtinu dražší, mohl by jen Nizozemsku ušetřit v přepočtu až 2,4 miliardy korun v rámci údržby silnic.

Vědec dále přemýšlí, zda by nešlo skrze vodivý asfalt bezdrátově dobíjet elektromobily například při jejich stání na semaforu.

Co se týče silnic postavených z železobetonových dílů, tam by technologie vodivých vláken sice z různých důvodů neobstála, nicméně u nich má Schlangen v plánu použít jisté bakterie, které vytváří vápenec, čímž by průběžně zaplňovaly trhliny ve struktuře betonu.

Čtěte také: Práce snů. McLaren hledá testovacího jezdce, stačí zkušenosti ze závodních her

Ani tento způsob samostatného opravování silnice podle něj není neproveditelný.

Pořád jsme však ve fázích testování a experimentování. U nás tedy silnice bez děr v nejbližší době určitě neočekávejte, přestože bychom je možná potřebovali více než Nizozemci.

Rychlou prezentaci této Schlangenovy technologie můžete vidět na videu níže, zahrnuje kus asfaltu a mikrovlnou troubu.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů