Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Silnice by v budoucnu mohly být z plastu. Mají mít trojnásobnou životnost

Naše téma
Redakce | 20.07.2015
Silnice by v budoucnosti mohly být z recyklovaného plastu. | foto: VolkerWessels
V Nizozemsku si pohrávají se zajímavou myšlenkou. Rádi by tam už do tří let začali stavět silnice z recyklovaných plastů. Kromě jasného ekologického přínosu by však plastová vozovka měla mít také lepší technické vlastnosti než současné asfaltové cesty..
Možnou podobu silnic budoucnosti představila významná nizozemská stavební společnost VolkerWessels. Svou vizi pojmenovala PlasticRoad.

A ve svých plánech nešetří superlativy. Silnice ze stoprocentně recyklovaného plastu by prý měla vykazovat trojnásobnou životnost proti klasickému asfaltu (ten má na našich silnicích životnost asi 20 let). Také by se prý nepropadala a nevadily by jí teploty od minus 40 do plus 80 stupňů Celsia.

Silnice by v budoucnosti mohly být z recyklovaného plastu.



Velkou výhodou je i prefabrikovaná konstrukce, která díky pokládání celých bloků umožňuje velmi rychlou výstavbu. Snad by díky tomu stavba mohla být i levnější.

Bloky navíc v představách společnosti mají dutý vnitřek, kterým se dají vést například kabely nebo kanalizace. Povrch by však mohl být "zespodu" i vyhříván, čímž by se zabránilo vzniku náledí. Ambicí je také vytvořit vozovku s tišším povrchem.

Silnice by v budoucnosti mohly být z recyklovaného plastu.



I když by u VolkerWessels rádi začali s výstavbou plastových silnic už do tří let, sama firma přiznává, že je teprve na začátku. Samotný projekt zatím zůstává jen myšlenkou na papíře.

Nyní společnost hledá partnery, kteří by jí pomohli s vývojem "zkušební verze". Pak by na řadu přišly důkladné testy, které by ukázaly, jestli lze ideu využít recyklovaný plast k výstavbě silnic převést také do skutečného světa.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů