Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Šílené ceny aut na Kubě: Sedan od Peugeotu stojí jako u nás Ferrari

Naše téma
Redakce, ČTK | 06.01.2014
Peugeot 508. | foto: Peugeot
Havana - Když v roce 2011 VI. sjezd Komunistické strany Kuby schválil návrh prezidenta Raúla Castra na liberalizaci prodeje aut, těšili se Kubánci, že si poprvé od revoluce z roku 1959 budou moci koupit moderní či úplně nové vozy bez povolení vlády. Nyní však na ostrově panuje výrazné zklamání. Ceny aut jsou totiž neuvěřitelně vysoké.
Tak například malý hatchback Kia Rio u nás stojí zhruba 230 tisíc korun. Na Kubě však vyjde v přepočtu na více než 850 tisíc. Nebo sedan Peugeot 508: v českých showroomech ho najdete už za 465 tisíc, Kubánci však musí mít našetřeno nejméně 5,3 milionu korun. Za podobné peníze u nás už koupíte Ferrari.

Problém je i v tom, že vláda sice umožnila koupi nového vozu bez povolení, ale nepovolila Kubáncům jejich přímý import. Na prodej nových vozů má totiž stát monopol. A pro drtivou většinu obyvatel ostrova nasadil nedosažitelné cenovky. Zvlášť, když průměrná měsíční mzda ve státní sféře dosahuje v přepočtu jen 400 korun.

"Ty ceny jsou šílené. Žádný Kubánec, který pracuje ve státní sféře si nemůže dovolit zaplatit takové peníze," citoval britský zpravodajský server BBC jednu z žen, která se přišla podívat do autosalonu v havanské čtvrti Miramar.

Prodej aut na Kubě.


"Nemáme slov, je to ohromující. Nechápu, jakou má stát strategii. Možná je to jen zkušební doba. Ceny jsou přemrštěné," prohlásil jistý Antonio. Další lidé, kteří se na prodej aut přišli podívat, ceny rovnou označili za "bláznivé" a celou nabídku za "pohrdání".

Vláda vysoké ceny zdůvodňuje tím, že zisk z prodeje poputuje do zvláštního fondu na rozvoj veřejné dopravy. A zřejmě se najde několik Kubánců, kteří na nová auta mají. Jeden prodejce totiž BBC prozradil, že hned v pátek, tedy v den zahájení prodejů podle nových pravidel, dokázal udat šest vozidel - to nejdražší stálo v přepočtu rovný milion korun.

Ojetý minivan Hyundai za 2 miliony
Další novou cestou, jak se dostat k modernímu autu, je nákup ojetiny. Na Kubě existuje několik obchodníků, kteří použité vozy nabízejí. Zpravodaj agentury AP jedno takové dealerství navštívil a všiml si, že nejlevněji v něm vycházelo BMW z roku 1997. Blíže nespecifikovaný "bavorák" stál v přepočtu téměř 300 tisíc korun. A o kousek vedle stál minivan Hyundai z roku 2009 s neskutečnou cenovkou 2,2 milionu...

Kubánská vláda si zlepšení situace slibuje mimo jiné od rozšíření spolupráce s čínskou automobilkou Geely. Ta na ostrově prodává nejvíc vozů - používají je totiž státní instituce, policie, půjčovny aut pro turisty či taxikáři - a v prosinci loňského roku oznámila, že na Kubě postaví vlastní závod. Tím by odpadla nutnost importu automobilů a ceny by tak mohly spadnout. Kdy k tomu však dojde, zatím není jasné.

Prodej aut na Kubě.


Liberalizace prodeje aut byla jednou z více než 300 reforem navržených prezidentem Raúlem Castrem, který se moci chopil po svém churavějícím bratru Fidelovi. Sérii hospodářských reforem v roce 2011 schválil VI. sjezd Komunistické strany Kuby.

Ráj amerik a veteránů ze Sovětského svazu
Kubánci dosud ve velkém provozují auta z 50. let minulého století nebo i starší. Je tomu tak proto, že do září 2011 bylo možné volně prodávat nebo kupovat jenom ty automobily, nejčastěji americké produkce, které se na ostrově vyskytovaly před revolucí z roku 1959.

Ostrov je proto často označován jako poslední bašta pravého "detroitského železa". Tyto americké křižníky přežívají jen díky péči jejich řidičů, kteří je opravují, jak mohou, nezřídka k tomu využívají nepůvodní či dokonce vlastně vyrobené díly.

Kubánci také stále hojně jezdí sovětskými auty z doby, kdy byl někdejší Sovětský svaz největším kubánským spojencem.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů