Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Legendární závoďák Daytona Coupe je zpět. Shelby postaví 50 kusů

Naše téma
Redakce | 17.07.2015
dalších 9 fotek
Shelby American 50th Anniversary Daytona Coupe. | foto: Shelby American
Americká automobilka Shelby American si letos připomíná 50. výročí historického vítězství v mezinárodním šampionátu GT. Tehdy se týmu kolem legendárního Carrolla Shelbyho povedlo díky vozu Daytona Cobra Coupe porazit všechny věhlasnější soupeře - včetně Ferrari. Nyní se kultovní závoďák vrací.
Společnost Shelby American se totiž právě k padesátému výročí rozhodla vytvořit sérii padesáti aut postavených podle originálních nákresů a dodržující původní míry a konstrukci.

Část techniky však vcelku pochopitelně bude modernější. Auto dostane například kotoučové brzdy, silnější rám a také černou kůží čalouněný interiér bude jistě útulnější než u závodního předchůdce.

Shelby American 50th Anniversary Daytona Coupe.



Naopak zůstavají klasické záležitosti jako šasi z ocelových trubek, listové pružiny nebo volant s dřevěným obložením.

Shelby nabídne dvě verze. Levnější varianta bude mít karoserii z laminátu, ta dražší se pochlubí celohliníkovou. Z hliníku byly i původní vozy.

Shelby American 50th Anniversary Daytona Coupe.



Zatímco laminátová Daytona Coupe vyjde na 179 995 dolarů (asi 4,5 milionu korun), hliníková stojí 349 995 dolarů (zhruba 8,7 milionu korun). Cena ale nezahrnuje pohonné ústrojí.

Prodejce však případně kupce spojí s motoráři od Shelby, kteří pomohou s výběrem toho správného motoru. Samotný výrobce doporučuje jím postavený 4,7litrový osmiválec s výkonem přes 500 koní. Ale údajně vám rád dodá třeba i ještě silnější sedmilitr...

Shelby American 50th Anniversary Daytona Coupe.



Původní Daytona Coupe vzniklo přestavbou roadsteru Cobra, když Carroll Shelby pochopil, že k úspěchům potřebuje auto s uzavřenou karoserií a lepší aerodynamikou. Úkolem navrhnout závoďák, který by mohl na evropských okruzích porážet vozy Ferrari a Porsche, pak pověřil Petera Brocka.

Že to v roce 1965 dopadlo úspěchem, už víme. Shelby se dokonce stal prvním americkým výrobcem, který mezinárodní šampionát GT ovládl. Dnes je originální Daytona Cobra Coupe vysoce ceněným sběratelským kouskem. Shelby totiž postavil jen šest exemplářů, přičemž současnosti se jich dožilo jen pět.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů