Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Série Socialistik Dragster je hezká úchylárna. Závodí tu jen motorky ze socíku

Naše téma
Dominik Valášek | 29.05.2017
dalších 36 fotek
Závody Socialistik Dragster. | foto: Socialistik Dragster/fotohavlat.cz
Již pěkných pár let se u nás jezdí závody ze seriálu Socialistik Dragster. V principu se jedná o klasické závody motocyklových dragsterů, ovšem jde právě o použité stroje, které z toho klání dělají úžasnou podívanou.
Jak již název Socialistik Dragster napovídá, stroje japonské či snad dokonce americké produkce byste zde hledali marně. Místo toho se zde setkáváme s motory a motocykly, které se na silnicích vyskytovaly zejména před pádem komunistického režimu.

Řeč je o značkách typu ČZ, Jawa, MZ, Simson, Stadion nebo Jaweta.

Právě tyto motocykly, které jsou dodnes k nalezení rozstrkané v dílnách a stodolách po celé republice, tvoří kolorit zdejších závodních strojů. A sériové zůstávají pouze do závodní kategorie Klasik, kde je zcela původní stav vyžadován pravidly.

Čtěte také: Kupé 130 RS A5 je asi nejagresivnější Škoda, co kdy vznikla. Ostře vypadá i dnes

V těch dalších kategoriích – Speciál a Sport – už je závodníkům ponechána relativně volná ruka a motocykly závodí v různém stádiu úprav. Zpravidla je zde k vidění drastické odlehčení, kdy z motocyklu zmizí vše nepotřebné.

Mnoho jezdců se potom vydává cestou oholení a zjednodušení rámu a k vidění jsou dokonce i naprosto jednoduché konstrukce vlastní výroby, nezřídka svařené z jeklů.

Některé kusy mají i 50 koní
Sofistikovaná technická řešení zde ale nehledejte. Tady se jede mimo jiné i na nízkou cenu a z toho důvodu je toto závodění dostupné komukoliv, kdo si chce motocyklové dragstery vyzkoušet.

Motory sice musí být původními jednotkami, které byly určeny pro silniční provoz (v kategorii Sport i pro sportovní účely), ale jejich úpravy opět nejsou nijak zásadně omezeny. Válce jsou zpravidla převrtány na poslední, největší výbrus, standardem jsou snížené hlavy, zvětšené a vyleštěné kanály, výkonnější zapalování a další vychytávky.

Čtěte také: OBRAZEM: Legendární auta východního bloku ožívají. Jak by asi vypadala dnes?

Jen pro představu, z dvouválcové a dvoutaktní Jawy 350, která se na startu objevuje v různých obměnách velmi často, dokáží závodníci vyždímat až 50 koní. Ti vůbec nejrychlejší potom zajíždí trať o délce osminy míle (201 metrů) pod deset sekund.

Zkrátka a jednoduše, jedná se o správně bláznivé závody pro nadšence, kterým není ani nedostatek peněz žádnou překážkou. Pokud se chcete na závody svérázných socialistických dragsterů podívat (či vytáhnout fichtla a rovnou se zúčastnit), můžete tak učinit již tento pátek a sobotu v Částkovicích u Pelhřimova, kde se jede druhý závod letošní sezony.

Fotografie z toho prvního naleznete v naší galerii. Pohled na upravené stroje opravdu stojí za to.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů