Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Šéf zadluženého Fiatu se nevzdává. Má nový plán, jak se spojit s General Motors

Naše téma
ČTK | 10.06.2015
Fiat 500X. | foto: Fiat
Šéf italsko-americké automobilové skupiny Fiat Chrysler Automobiles Sergio Marchionne se snaží přimět investiční fondy a další potenciální spojence, aby mu pomohli přesvědčit konkurenta General Motors (GM) ke spojení obou podniků. S odvoláním na zdroje obeznámené se situací o tom informoval list The Wall Street Journal (WSJ).
Marchionneho podle listu k tomuto postupu povzbudil nedávný úspěch skupiny investorů GM, která největší americkou automobilku přiměla k rozsáhlému odkupu jejích vlastních akcií.

V médiích se již dříve objevily zprávy, že Marchionne v březnu kvůli plánu fúze požádal šéfku GM Mary Barraovou o schůzku. Marchionne podle listu The New York Times v e-mailu podrobně načrtl, jaké úspory by spojení podniků přineslo. Myšlenka fúze však údajně nikoho z vedení GM nezaujala a žádost o setkání byla obratem kategoricky odmítnuta.

Barraová před dnešní valnou hromadou akcionářů uvedla, že automobilka GM si nepotřebuje fúzí s konkurentem Fiat Chrysler zajišťovat úspory plynoucí z většího objemu produkce. Potvrdila, že Marchionne ji v minulosti poslal e-mail navrhující spojení podniků, vedení GM však podle ní takovouto možnost zavrhlo.

Marchionne, který řídí sedmého největšího výrobce automobilů na světě, uvažuje o megafúzi s jinou velkou firmou, aby eliminoval slabiny svého podniku. Fiat Chrysler je zatížen jedním z nejvyšších dluhů v automobilovém průmyslu a jeho evropská divize jen stěží dosahuje zisku. Skupina vznikla v loňském roce spojením italské automobilky Fiat s americkým partnerem Chrysler.

Koncem letošního května Marchionne prohlásil, že do tří let se ve světovém automobilovém průmyslu rozhodně uskuteční další velká fúze. Neupřesnil však, zda takové spojení bude zahrnovat i jeho skupinu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů