Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Seat představil svoje první SUV. Ateca se bude vyrábět v Kvasinách

Naše téma
Redakce | 10.02.2016
dalších 10 fotek
Seat Ateca. | foto: Seat
Španělská automobilka Seat představila svoje první "esúvéčko". Jméno dostalo po vesnici Ateca u města Zaragoza v srdci Pyrenejského poloostrova, vyrábět se však bude v srdci Evropy. Tedy v České republice.
Seat Ateca se už chystá do produkce v závodě automobilky Škoda Auto ve východočeských Kvasinách. I tato skutečnost naznačuje, že se díváme na blízkého příbuzného budoucího SUV od škodovky, které se bude v Kvasinách také vyrábět.

Zcela jistě ale nejde o dvojče chystané Škody Kodiaq, Ateca je totiž podstatně menší. Na délku měří jen 4,36 metru, zatímco až sedmimístný Kodiaq bude dlouhý 4,7 metru.

Ateca je také o chlup menší než nový Tiguan (4,49 m). Jejím škodováckým sourozencem tak bude nejspíše příští generace modelu Yeti, která dorazí v příštím roce.

Seat Ateca.


První SUV od Seatu pochopitelně rozvíjí designový směr značky, karoserie tak zaujme například lichoběžníkovou maskou chladiče, bočními prolisy a charakteristickou grafikou světlometů s trojúhelníkovými motivy. LED světlomety však budou jen za příplatek.

Také interiér vypadá povědomě. Přístrojová deska se drží horizontálního členění a středový panel je natočen k řidiči. Zajímavým detailem je netradičně řešené startovací tlačítko.

Jakmile šofér nastoupí do vozu, začne kolem osvětleného tlačítka Start pulzovat prstenec světla připomínající tlukoucí srdce.

Ve výbavě pak nechybí řada asistenčních systémů, například asistent pro jízdu v dopravní koloně, při popojíždění ve frontě vozidel nabízí automatické řízení, akceleraci i brzdění. Ve vyšších rychlostech do cca 60 km/h podporuje systém řidiče upravováním rychlosti jízdy a udržováním vozu ve svém jízdním pruhu. Asistent pro stav nouze pak v případě "neaktivity" šoféra spustí vizuální a následně zvukové upozornění, po němž následuje krátké přibrzdění. Nedojde-li k žádné reakci, Ateca zastaví ve svém jízdním pruhu.

Seat Ateca.



Dále nechybí třeba adaptivní tempomat, rozpoznávání dopravních značek, sledování mrtvého úhlu, upozorňování na vozidla přijíždějící ze stran při couvání nebo prostorový kamerový systém. Samozřejmostí jsou široké možnosti konektivity a propojení s chytrými telefony.

Zavazadlový prostor nabízí ve standardním uspořádání objem 510 litrů, respektive 485 litrů ve verzích s pohonem všech kol.

Zájemci budou moci vybírat z několika motorizací, přičemž všechny disponují přeplňováním turbodmychadlem. Základní jednotkou je litrový tříválec o výkonu 115 koní (85 kW). Ten doplní ještě zážehová čtrnáctistovka poskytující 110 kW (150 koní).

Seat Ateca.



Naftu spalují motory 1.6 TDI (85 kW/115 k) a dvě verze dvoulitrového turbodieselu (110 kW/150 k a 140 kW/190 k). Hodnoty spotřeby paliva sahají od 4,3 do 5,0 l/100 km u nafťáků a od 5,3 do 6,2 l/100 km u benzinových agregátů.

Kromě manuální převodovky Seat nabídne také automatické dvouspojky.

Předprodej nového SUV bude spuštěn už na jaře tohoto roku.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů