Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Seat představil model Leon v provedení kombi, jezdí i na stlačený zemní plyn

Naše téma
Redakce | 13.09.2013
dalších 8 fotek
Seat Leon ST. | foto: Seat
Frankfurt nad Mohanem /FOTOGALERIE/ - Seat představil na frankfurtském autosalonu třetího člena modelové řady Leon - kombi s označením ST. Nový kombík bude stejně jako pětidveřový hatchback k dispozici i ve verzi jezdící na stlačený zemní plyn (CNG).
Leon ST, příbuzný Golfu Variant a Octavie Combi, vzhledově samozřejmě navazuje na designový jazyk značky, proto nenabízí příliš překvapení. Mnohem důležitější je však skutečnost, že o 27 centimetrů prodloužená záď skrývá zavazadlový prostor o objemu 587 litrů ve standardní konfiguraci a až 1470 litrů po sklopení zadních opěradel. Některé výbavové linie mají navíc sklopné opěradlo sedadla spolujezdce vpředu, díky němuž lze v interiéru přepravovat předměty dlouhé až 2,5 metru.

Seat Leon ST.


Seat se také chlubí nízkou hmotností, kombík váží jen o 45 kilogramů více než pětidveřový model - v základní verzi 1233 kilogramů. Podle výrobce jde o nejlehčí kombi ve své třídě. 

Benzin, nafta i zemní plyn
Paleta motorů pro novou karosářskou variantu Sport Tourer se téměř shoduje s modely Leon a Leon SC, jde vždy o přeplňované čtyřválce. Mezi zážehovými motory si mohou zákazníci vybírat ze dvou výkonových verzí jednotky 1.2 TSI (86 a 105 koní) či dvou variant 1.4 TSI (122 a 140 k), které podle automobilky spotřebují jen 5,3 litru paliva na 100 kilometrů. Na vrcholu nabídky zážehových jednotek stojí čtyřválec 1.8 TSI, který v modelu FR poskytuje nejvyšší výkon 180 koní a maximální točivý moment 250 N.m. Jeho udávání spotřeba paliva v kombinaci s rychle řadící převodovkou DSG činí 5,7 l/100 km.

Mezi turbodiesely představuje základ jednotka 1.6 TDI (90 k), výše najdeme motor 2.0 TDI (150 k). Leon ST s tímto motorem, vybavený systémem start/stop a systémem rekuperace kinetické energie, má spotřebovat v průměru 4,1 litru nafty na 100 kilometrů. Novinkou v modelové řadě Leon je hospodárná verze 1.6 TDI Ecomotive, s níž kombi spotřebuje průměrně 3,2 l/100 km. Tento turbodiesel poskytuje nejvyšší výkon 110 koní a teoretický dojezd na plnou nádrž překračuje 1500 kilometrů.

Seat Leon ST.


Spořílky by mohla zaujmout i verze jezdící na zemní plyn. Sází na motor 1.4 TSI o výkonu 110 koní a dokáže kromě stlačeného zemního plynu (CNG) spalovat také benzin. Průměrná spotřeba CNG je 3,5 kg na 100 kilometrů a na plné nádrže (jsou dvě) zvládne urazit přibližně 400 kilometrů. Při provozu na benzin se dojezd prodlužuje o dalších více než 900 kilometrů.

Sleduje řidiče
Novinkou mezi asistenčními systémy nabízenými pro celou modelovou řadu Leon je adaptivní tempomat ACC. Systém založený na radarovém senzoru udržuje nastavenou rychlost jízdy a vzdálenost od vpředu jedoucího vozidla automatickou akcelerací a brzděním. ACC lze objednávat pro vozy s mechanickou převodovkou i s dvouspojkovou převodovkou DSG.

Mezi novinky patří i systém sledování únavy řidiče a dva asistenční systémy založené na kamerovém snímání okolí, asistent dálkových světlometů a asistent pro jízdu v jízdním pruhu.

 Leon ST se začne prodávat v listopadu v Německu, Španělsku, Rakousku, Švýcarsku, Nizozemí a Portugalsku. Další trhy budou následovat později.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů