Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

První sdílenou zónu v České republice zavedli v Brně. Další je v plánu v Berouně

Naše téma
Magdaléna Blažková | 22.01.2024
dalších 6 fotek
V Brně je od pondělí první sdílená zóna v České republice. Jde o prostor, kde jsou si chodci, řidiči aut a cyklisti rovni. | foto: Deník/Magdaléna Blažková
Před hlavním nádražím v Brně mají od pondělí 22. ledna první sdílenou zónu v České republice. Ve sdílené zóně se všichni respektují a auta nejsou nadřazena chodcům. Přednost tu má pouze tramvaj. Rychlost je snížena na dvacet kilometrů v hodině. Chodci a cyklisté mohou využívat celou šířku silnice. Parkování jízdních kol a vozů je povoleno jen v určených místech.
Tento dopravní režim mohou města zavádět od začátku nového roku. Podle mluvčího ministerstva dopravy Františka Jemelky se jedná o první sdílenou zónu v České republice. „Dalším městem, kde přípravy na zřízení zóny běží, je Beroun. Předpokládáme tedy, že bude po Brně dalším městem, kde zóna přibyde," dodal Jemelka.

Sdílená zóna od pondělí platí v Nádražní ulici ve směru na Nové sady. Začíná u obchodního centra Letmo a končí přechodem pro chodce vedoucím od restaurace KFC k nádražní budově. U Letma najdou řidiči i obrátková místa na parkování. Ta jsou k dispozici po celý den.

V Brně je od pondělí první sdílená zóna v České republice:

Jak uvedl Petr Kratochvíl, radní pro oblast dopravy, Brňané nemusí mít obavy z velkého provozu ve sdílené zóně. "Díky zákazům odbočení vlevo, které jsou zavedeny ve směru od Nových sadů na Koliště a z Koliště směrem na Benešovu, se na silnici v ulici Nádražní dostanou pouze rezidenti z blízké oblasti v okolí Novobranské nebo auta strážníků, policistů či dopravní obsluha,“ popsal radní. 

Kontrolovat dodržování nových předpisů budou na místě strážníci a policisté. A v plánu je také instalace kamer.  
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů