Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Sdílená auta v Jihlavě: zájemci si vyberou z desítek aut s hybridním motorem

Naše téma
Martin Singr | 06.03.2024
Ilustrační foto. | foto: ASPEN.PR
Třicet až padesát aut nejspíše s hybridním motorem si budou moci ještě letos půjčovat obyvatelé Jihlavy v rámci carsharingu, neboli sdílení aut. Zájemci si budou moci vybrat ze dvou typů: menší a jedno střední třídy. Radnice aktuálně chystá pravidla pro fungování carsharingu, například pravidla pro parkováním.
Po Praze jezdí zhruba 1700 sdílených aut, v Brně jich je kolem dvou stovek. Jihlavští řidiči by proti carsharingu v zásadě nebyli. „Nejde jen o benzin, taky pojištění stojí peníze, auto časem ztrácí hodnotu, sem tam musím do servisu… Za rozumnou cenu bych se půjčovanému autu nebránil,“ uvažoval nahlas Jaroslav Polák, který parkoval  na náměstí.

„Zájem o tyto projekty začíná stoupat, i třeba v souvislosti s vyzkoušením elektromobilů,“ uvedl Roman Filip, předseda Asociace českého carsharingu. „Osobně si myslím, že Jihlava je z pohledu vhodnosti umístění nabídky sdílených vozů dobrá lokalita, ale samozřejmě záleží i na dalších faktorech jako například podpora ze strany vedení města nejenom ohledně parkování těchto vozů,“ dodal Filip.

Jako krajské město a centrum Vysočiny je Jihlava atraktivní lokalitou i pro Autonapůl, které zatím působí v osmi krajských městech republiky. „Rád bych zdůraznil, že pro případný provoz systému je zásadní metrikou vytížení vozidel, aby byl systém udržitelný a přinášel městu reálné benefity. Lidově řečeno aby auta opravdu uživatelé reálně používali, aby nestála a naopak neblokovala zbytečně dlouho parkovací místa například rezidentům,“ vysvětlil Michal Šimoník s tím, že by sdílená auta měla vhodně doplňovat sdílená kola, MHD a chůzi.

Připraveni jednat s městem Jihlava jsou i zástupci společnosti GoDrive. „Jihlavu velice dobře znám, neboť jsem zde vyrůstala a mám toto město moc ráda,“ řekla manažerka Pavla Ludačková s tím, že Jihlava je sice menší město, ale velice hezky uspořádané a s vysokou školou. Právě studenti bývají častými zájemci o carsharing.

Trochu jinak pak funguje služba HoppyGo, i ta by ráda pronikla do Jihlavy. „Na rozdíl od jiných carsharingových služeb my sami do ulic nepřidáváme žádná další auta, ale dáváme lidem možnost mezi sebou bezpečně sdílet vozy, které by jinak stály zaparkované na ulicích,“ vysvětlila Radka Jenka Šubířová.

Majitelé vozů si díky jejich nabízení mohou něco vydělat, na druhé straně jsou řidiči půjčující si auto za dostupnou cenu. Sdílená auta by mohla být další možnost, jak snížit počet aut ve městě. „V Praze si mladé rodiny nekupují auto, když bydlí v centru, o víkendu si půjčí auto a vyjedou si na výlet. Také rodiny, které uvažují o druhém autě, nakonec využívají carsharing. Takhle to funguje v Praze a jestli by to fungovalo v Jihlavě se musí vyzkoušet,“ uzavřel primátor.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů