Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Sběratel žaluje Ferrari. Odmítlo mu prodat limitované LaFerrari Spider

Naše téma
Redakce | 03.08.2016
Ferrari LaFerrari Spider. | foto: Ferrari
Otevřené LaFerrari není auto pro každého. Nejde jen o vysokou cenu, ale také o striktně limitovaný počet vyrobených exemplářů. Právě tato exkluzivita z vozu však dělá velice žádané zboží. Poptávka tak výrazně převýšila nabídku a Ferrari si proto samo určilo, komu novinku prodá. Jeden z odmítnutých zájemců nyní automobilku žaluje.
Nejde přitom o zrovna obyčejného zájemce. Americký podnikatel Preston Henn patří mezi významné sběratele vzácných aut, mezi nimiž najdeme také řadu unikátů z italského Maranella. Vlastní a vlastnil jich tucty, mezi jinými například Ferrari F40, F50, Enzo nebo LaFerrari kupé. 

Nejvzácnějším exemplářem sbírky je ale Ferrari 275 GTB/C Speciale, jedno z nejcennějších aut planety - jeho hodnota činí asi 100 milionů dolarů (asi 2,4 miliardy korun). Henn má tedy k Ferrari opravdu vřelý vztah. Svoje vozy navíc často ukazuje na různých akcích a srazech, které prý zvyšují prestiž automobilky ve Spojených státech amerických.

Ani milionová záloha nepomohla
Naposledy tedy Henn zatoužil po LaFerrari Spider (nebo Aperta, jméno ještě nebylo oficiálně potvrzeno). A zatoužil opravdu velmi, dokonce tak moc, že sáhl k jednomu kontroverznímu kroku. Přímo šéfovi firmy, jímž je Sergio Marchionne, poslal šek na jeden milion dolarů. Prý jako zálohu.

Jenže po chvíli mu šek přišel zpět i s dopisem od Ferrari, v němž stálo, že Henn není "způsobilý" ke koupi nové verze hybridního supersportu. Američan se však s uvedeným odmítnutím nesmířil a rozhodl se severoamerické zastoupení automobilky zažalovat. Odmítnutí jej prý poškodilo.

Více informací o LaFerrari Spider najdete zde.

"Prohlášení, že Preston Henn není způsobilý k nákupu Laferrari Spider je nepravdivý výrok, který poškozuje Hennovu pověst, činí z něj cíl posměchu, neúcty a způsobuje mu špatnou pověst v jeho profesi, obchodních aktivit, povolání, koníčků a take mezi jeho přáteli a obchodními a společenskými partnery," stojí v žalobě.

Henn v této souvislosti žádá soudní proces a po automobilce žádá odškodnění ve výši 75 tisíc dolarů (asi 1,8 milionu korun). Pokud k soudu opravdu dojde, bude jistě zajímavé ho sledovat. Ferrari totiž zřejmě bude muset odhalit, podle jakého klíče vybírala budoucí majitele otevřeného LaFerrari, a současně vysvětlit, proč Henna vynechala. Rozhodnutí soudu by také za jistých okolností mohlo změnit způsob, jakým automobilky u limitovaných modelů selektují zákazníky.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů