Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Saab chystá velký návrat. Získal zakázku na dodání elektromobilů za 300 miliard

Naše téma
Redakce / ČTK | 18.12.2015
Saab 9-3. | foto: Saab
Před několika dny se automobilka Saab pochlubila plány na velký návrat. Představila svoje vize pro další roky a naznačila, jaké vozy chce vyrábět. Teď se ukazuje, že k sebevědomým cílům má chřadnoucí výrobce pořádný důvod.
Společnost National Electric Vehicle Sweden (NEVS), která v roce 2012 převzala aktiva zkrachovalé švédské automobilky Saab, totiž získala obří zakázku na dodání 150 000 elektromobilů. Dohoda s čínskou leasingovou firmou Panda New Energy je prvním kontraktem, který je v souladu s plány konsorcia NEVS zaměřit se na auta s elektrickým pohonem.

Firma oznámila, že celková hodnota kontraktu, jenž zahrnuje také další produkty a služby, činí 12 miliard dolarů (v přepočtu asi 300 miliard Kč). NEVS díky tomu obnoví výrobu aut v závodě Saabu ve švédském Trollhättanu. A celkově by měla Saab znovu nastartovat.

Mluvčí společnosti také uvedl, že zakázka povede k vytvoření pracovních míst pro stovky lidí. Dodal, že NEVS hodlá vyrábět karoserie a další klíčové díly elektromobilů v Trollhättanu, konečnou montáž vozů však bude zajišťovat její nový závod v Číně. Sériová výroba by měla začít v roce 2017.

Nejprve dorazí starý známý sedan Saab 9-3, který má svůj původ už v roce 2002 a vyráběl se do bankrotu automobilky na konci roku 2011. Na konci roku 2013 pak NEVS produkci obnovil, ale ve velice omezené podobě. A později ji dokonce musel zastavit.

"Nový" Saab 9-3 před obnovenou premiérou údajně projde rozsáhlou modernizací, bližší detaily však automobilka neprozradila.

Plány obrozené automobilky Saab.


Přelomovou událostí pro firmu ale má být až odhalení čtyř zcela nových modelů v roce 2018. Všechny budou stát na nové platformě, která byla trefně pojmenována Phoenix. Ta prý byla vyvinuta speciálně pro elektromobily.

Automobilka už se pochlubila prvními ilustracemi, které ukazují, jak by vozy mohly vypadat. Zatím jim chybí jména, ale NEVS chce každopádně představit kompaktní SUV, středně velký fastback, středně velký crossover a rodinné SUV.

Novinky budou zaměřeny primárně na čínský trh, téměř jistě se však budou prodávat i ve Švédsku. Později by automobilka ráda zamířila i na další trhy v Evropě a v Severní Americe.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů