Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Saab chystá návrat. V září začne ve Švédsku vyrábět model 9-3

Naše téma
Redakce | 18.08.2013
Saab 9-3. | foto: Saab
Trollhättan - Vypadá to, že zamotaný příběh automobilky Saab bude pokračovat. Podle informací švédského deníku Aftonbladet se totiž už v září v Trollhättanu opět rozjede výroba modelu 9-3.
Ten není žádnou novinkou, vyráběl se od roku 2002 až do bankrotu automobilky na konci roku 2011. Má však jít o vylepšenou a modernizovanou verzi, která bude zatím k dispozici pouze jako sedan.

Dvouleté přerušení produkce však s sebou samozřejmě přináší řadu problémů, například s dodavateli dílů. Někteří dřívější spolupracovníci nemají kapacitu k obnovení výroby potřebných komponentů, jiní třeba zkrachovali. A celá řada původních dílů pocházela ze skladů koncernu General Motors, který značku Saab v minulosti vlastnil. Celkem podle deníku Aftonbladet Saab čeká na 2 400 dílů od stovek dodavatelů.

Příliš se zatím ani neví o použitém pohonné jednotce, ale pod kapotou by se měl objevit spalovací motor, který v roce 2014 doplní už dříve avizovaná elektrická varianta. Čekalo se však, že její produkce se rozběhne v Číně a nikoli ve švédském Trollhättanu. 

Automobilku Saab totiž v polovině loňského roku koupila společnost National Electric Vehicle Sweden AB (Nevs). Tu v současnosti ze 78 procent vlastní NME Holdings Ltd. čínského podnikatele se švédským občanstvím Kai Johan Jianga a z 22 procent čínská společnost Qingdao Qingbo Investment Co Ltd.. Oba subjekty se v lednu dohodly na tom, že se nové Saaby budou vyrábět v Číně.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů