Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Rychlodobíjecí stanice ČEZ mají poruchu. Dočasně fungují zdarma

Naše téma
Radek Pecák, Michal Janko | 11.06.2018
dobíjecí stanice pro elektromobily | foto: Deník/Martin Divíšek
Už od neděle nefungují rychlodobíjecí stanice pro elektromobily provozované energetickou společností ČEZ. Majitelé elektroaut tak u téměř pěti desítek stanic v celé zemi mohou využít dočasný bezplatný režim nabíjení. Přesný termín nápravy zatím není znám.
„Jedná se o výpadek serveru dodavatele stanic, což je firma ABB,“ uvedl mluvčí skupiny ČEZ Martin Schreirer. Kvůli tomu nyní nemůžou majitelé u téměř 50 rychlodobíjecích stanic na celém území České republiky dobíjet své elektromobily ani kabely CCS či CHAdeMO výkonem 50 kilowattů, ani pomalejšími 22kW kabely s koncovkou Mennekes.

„Problém by měl být vyřešen během dneška, přesnou hodinu včas oznámíme,“ uvedl Schreier. Problém se týká pouze rychlodobíječek, dalších více než padesát s „pomalým" dobíjením je normálně v provozu, upřesnil mluvčí. Za technickou závadou podle něj nestojí hackerský útok.

Odpoledne se rychlonabíjecí stojany podařio zprovoznit v bezplatném režimu. „To znamená, že k zahájení nabíjení není třeba přikládat čip a nevyžaduje se ani žádná jiná platba za odebranou elektřinu,” vysvětlil Schreier. Na tom, aby se obnovil normální provoz, specialisté podle něho nadále pracují.

Za odebranou elektřinu u rychlodobíječek platí zákazníci pomocí čipu, za který nyní energetická společnost účtuje měsíční paušál 450 korun. Protože se však dobíjecí stanice ocitly off-line, nejsou schopné platnost čipu ověřit, takže i když mají elektřinu, nabíjení se nezahájí.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů