Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Rychlejší než McLaren či Ferrari. Ford GT konečně prozradil čísla

Naše téma
Jan Zajíc | 25.01.2017
další 3 fotky
Ford GT. | foto: Ford
Karbonová kola, tenké a odolné sklo Gorilla Glass, kontroverzní výběr budoucích majitelů, vychytaná aerodynamika... To jsou všechno věci, které jsme se o Fordu GT dozvěděli od doby, kdy byl oficiálně představen. Jenže až dosud visely ve vzduchu parametry a čísla, na které se teprve čekalo.
Teprve nyní na nás Ford vychrlil všechny hodnoty, na které jsme se tak dlouho těšili. Nyní již konečně víme, že přeplňovaný šestiválec o objemu 3,5 litru produkuje pěkných 655 koní (482 kW) výkonu. Maximum je k dispozici v 6250 otáčkách za minutu.

Točivý moment se díky přeplňování vyšplhal na 745 Nm a je pěkně rozprostřen skrz celé otáčkové spektrum. Vrchol je posazen do 5900 otáček, ale již od 3500 otáček je k dispozici 670 Nm.

Co se pohonného ústrojí dále týče, GT už má i změřenou spotřebu. Podle amerického měřícího cyklu EPA jezdí nový supersport v kombinovaném cyklu za 16,8 litru na sto kilometrů. V reálu to bude pravděpodobně ještě víc, což ale novopečeným majitelům auta za 11 milionů asi úplně nevadí.

Čtěte také: Proč má Koenigsegg na svých autech obrázek ducha? Je za tím hezký příběh

O kousek zajímavější než spotřeba je ale suchá hmotnost 1385 kilogramů nebo maximální rychlost 347 km/h. S touto hodnotou je nové GT vůbec nejrychlejší produkční auto v historii Fordu. Na druhou stranu bohužel postrádáme čas potřebný ke zrychlení z nuly na sto.

GT ovšem nemá být rychlé jen v přímce. Ford ve své zprávě informuje také o čase, kterého nová vlajková loď dosáhla na kanadské trati Calabogie Motorsports Park. Zde GT zajelo okruh za 2:09,8, čímž porazilo například McLaren 675LT s časem 2:10,8 nebo Ferrari 458 Speciale s časem 2:12,9.

Čtěte také: Maserati Ghibli dostalo několik novinek. A také silnější motor

Výroba GT byla spuštěna již před několika týdny, takže první vozy už opouští továrnu v kanadském Markhamu. Během nadcházejících čtyř let vznikne celkem 1000 kusů supersportu a pak se rozhodne o tom, zda bude Ford ve výrobě pokračovat.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů