Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Den za více než milion. Rozšířenou D1 otevřou v Brně dřív. Zadarmo to nebude

Naše téma
Magdaléna Blažková | 28.04.2024
dalších 12 fotek
Třetinu prací na rozšiřování D1 u Brna provádí dělníci v noci. | foto: Deník/Magdaléna Blažková
Několik kilometrů dlouhé kolony kvůli přidávání jízdních pruhů na dálnici D1 u Brna, by měly být brzy minulostí. Rozšířenou dálnici D1 mezi 194. a 196. kilometrem se třemi pruhy v každém směru měli silničáři původně zprovoznit příští rok v červnu. Po jednáních se zhotovitelem stavby se jim ale podařilo finální termín uspíšit, a to o dva měsíce. Rozhodně to však nebude zadarmo.
Šestipruhou dálnicí by měli řidiči u Brna projíždět už v polovině dubna. Uspíšení o dva měsíce, respektive o třiašedesát dní, bude stát 70 milionů. Ministr dopravy Martin Kupka je podle svých slov přesvědčení, že se jedná o správně vynaloženou investici.

Ministr dopravy Martin Kupka o rozšiřování dálnice D1 v Brně:

Za dva měsíce úsekem projede pět milionů vozidel. "To je úspora pěti milionů komplikací. V okamžiku, kdy se podaří rozšířený úsek otevřít, to navíc bude znamenat průjezd třemi pruhy v obou směrech," uvedl Kupka s tím, že se správou železnic je již vyjednaná změna termínu výluk. Dělníci totiž staví mimo jiné i nad železniční tratí.

Podle Zdeňka Ludvíka, ředitele společnosti, která provádí práce na rozšiřování D1, je pro ně tento projekt extrémní výzvou. „Celou druhou polovinu mostu musíme postavit za půl roku, a to přes zimu," podotknul Ludvík.

Zhruba v polovině letošního srpna je v plánu zahájení provozu na dokončené levé části dálnice. Následně začnou práce na rozšiřování pravé poloviny. Podle Ředitelství silnic a dálnic mají být všechny úseky hotové v roce 2030.

Rozšíření D1 na šestipruh je v plánu v celé délce dálnice od Kývalky až po Holubice. Téměř třicetikilometrový úsek je rozdělený do sedmi staveb, které na sebe navzájem navazují. Úprava prvního úseku mezi 194 a 196 kilometrem začala vloni v létě. Úsek mezi sjezdem na D2 a silnici 52 je jedním z nejvytíženějších dálničních míst v České republice. Projede tudy šestasedmdesát tisíc aut denně.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů