Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Rolls-Royce, který patřil Muhammadovi Alimu, našel kupce za 3,4 milionu

Naše téma
Jan Markovič | 10.10.2018
dalších 15 fotek
Rolls-Royce Silver Shadow Mulliner Park Ward, který patřil Muhammadovi Alimu | foto: Bonhams
Jméno slavného amerického boxera pomohlo zvednout cenu draženého kabrioletu Rolls-Royce na dvojnásobek očekávané částky. Muhammad Ali auto vlastnil šest let.
Boxer Muhammad Ali (původním jménem Cassius Clay) je legendou amerického sportu. Palatil také za nadšence pro luxusní automobily, zejména pak britskou šlechtickou značku Rolls-Royce. Vystřídal řadu jejích modelů, včetně parádního kabrioletu Rolls-Royce Silver Shadow Mulliner Park Ward, který si pořídil jako nový v roce 1970 za 16 tisíc dolarů.

Auto s ním prožilo zajímavé chvíle. Ve stejném roce totiž Ali dostal zpět svou boxerskou licenci, o kterou přišel, když se odmítl z náboženských důvodů účastnit války ve Vietnamu. Existuje také fotografie Aliho s tímto vozem před hotelem Caesars Palace v Las Vegas před tím, než tam došlo k legendárnímu zápasu s Joe Bugnerem. To se psal únor 1973.

Muhammad Ali nakonec auto prodal v roce 1976. Vůz se později dostal do rukou holandského sběratele, který si jej přivezl do Evropy a poctivě se o něj staral. I když auto nikdy neprošlo velkou generální opravou, holandský majitel se snažil, aby i drobné změny byly přesné podle originálu. Jediným rozdílem oproti původnímu stavu vozu jsou tak sedadla, která musela dostat novou kůži a jsou tak nyní černá. Ali jezdil s červenými.

Rolls-Royce Silver Shadow Mulliner Park Ward se nyní objevil v akci, kterou pořádala síň Bonhams v belgickém přímořském městě Knokke-Heist. Nakonec auto našlo nového majitele za vítěznou cenu 132 250 eur, tedy něco málo přes 3,4 milionu korun. Specialisté Bonhams přitom odhadovali, že se vůz podaří vydražit maximálně za 40 až 60 tisíc eur (1 až 1,5 milionu korun). Auto se tedy podařilo prodat za dvojnásobek. Jméno slavného boxera v papírech má tedy evidentně pro sběratele velkou cenu.

Auto legendárního boxera si můžete prohlédnout v obsáhlé fotogalerii, snímky před dražbou připravila aukční síň Bonhams.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů