Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Rimono je elektromobil s karoserií z textilu. Prodávat by se mohl už příští rok

Naše téma
Redakce | 29.05.2016
dalších 8 fotek
Prototyp elektrického vozítka RimOnO. | foto: RimOnO
V ulicích velkých měst by se už brzy mohli lidé pohybovat v malých elektrických vozítcích s karoserií z textilu. Plánuje to tak alespoň japonská firma Rimono, která představila prototyp právě takového stroje.
Konstruktéři projekt prezentují jako ideální řešení pro dopravu v přeplňených metropolích. Nejprve se pochopitelně budou chtít prosadit na domácím trhu, kde produkční elektromobil Rimono uvedou na trh už v létě příštího roku.

Hlavou týmu, který na Rimonu pracuje, je mimochodem Kota Nezu, který vytvořil například koncept dřevěného roadsteru Toyota Setsuna.

Rimono je zajímavé už na první pohled. Na délku měří jen 2,2 metru a široké je asi metr, přesto nabízí dvoumístnou kabinou - spolujezdec totiž sedí za řidičem. Zvláštní materiál konstruktéři použili na "karoserii". Jde o voděodolnou textilní látku kombinující bavlnu a polyester. Majitelé prý budou moci Rimono libovolně převlékat a dokonce si mohu navrhnout i látku s vlastními motivy.

Prototyp elektrického vozítka RimOnO.


Pod tímto "oblečkem" se ukrývá plně elektrické pohonné ústrojí. Motoru o výkonu necelých 7 koní (5 kW) dodává energii baterie s kapacitou 4 kWh. Díky tomu se má dojezd pohybovat okolo 50 kilometrů. Maximální rychlost činí 45 km/h.

Konstruktéři zdůrazňují, že Rimono bylo navrženo tak, aby se vybitá baterie dala snadno vyjmout a nahradit za nabitou.

Interiér připomíná spíš moped než auto, místo volantu tu totiž najdeme řidítka. Zajímavým řešením je i otočné sedadlo řidiče, které umožňuje snadnější nástup a výstup.

Pokud se výrobci povede dovést projekt do sériové produkce, chtěl by jej v Japonsku prodávat už v létě příštího roku. Cena se odhaduje na milion jenů, což je v přepočtu asi 220 tisíc českých korun.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů