Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Řídíte často a dlouho? Podle britských vědců kvůli tomu hloupnete

Naše téma
Redakce | 26.07.2017
Ilustrační foto. | foto: DENÍK/ Martin Divíšek
Vědci z univerzity v britském Leicesteru zveřejnili výsledky pět let trvajícího výzkumu zaměřeného na změnu kognitivních schopností u lidí, kteří denně tráví několik hodin řízením automobilu. Podle jejich výzkumu takoví jedinci prostě a jednoduše hloupnou.
Výzkum byl proveden na 500 000 osobách středního a vyššího věku od 37 do 73 let. Všichni zúčastnění absolvovali testy inteligence a paměti - a to na začátku testu a následně po pěti letech na jeho konci. Vedoucí výzkumu, lékařský statistik a epidemiolog, Kishan Bakrania uvedl, že 93 000 lidí, kteří denně řídí dvě hodiny a více, projevilo na konci testu snížené kognitivní schopnosti a nižší IQ, než na jeho začátku.

„Už víme, že pravidelné řízení delší než dvě nebo tři hodiny je špatné pro vaše srdce. Výzkum naznačuje, že je ale špatné i pro váš mozek, který je během těchto hodin méně aktivní," uvádí Bakrania.

Už na začátku výzkumu bylo také pozorovatelné, že si jedinci, kteří denně dlouho řídí, vedli v testech celkově hůř. Pokles inteligence je prý patrný už během pěti let, protože u lidí ve středním věku a u starších lidí může probíhat mnohem rychleji.

Časté dlouhé hodiny za volantem jsou s poklesem inteligence asociovány stejně, jako třeba koukání na televizi nebo obecně jakákoliv činnost, u které člověk příliš nepřemýšlí.

Naopak pár hodin strávených u počítače může kognitivní schopnosti dokonce vylepšit. Zejména starší lidé by se tak podle výzkumu měli více věnovat aktivitám, které jejich mozek lépe zaměstnají.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů