Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Chcete historický autobus nebo traktor? I těch se na Retro Classics nabízí hodně

Naše téma
Jiří Švamberk | 10.03.2019
dalších 84 fotek
Součástí je také prodejní výstava zemědělských strojů. | foto: autor
Od roku 2001 se na stuttgartském výstavišti koná prodejní výstava, která každoročně láká desítky tisíc návštěvníků z celé Evropy. Současně také ukazuje, jakým směrem se aktuální trh s veterány a youngtimery vyvíjí. Jeli jsme se přesvědčit na vlastní oči.
Prakticky vše, co je schopné pohybu pomocí motoru z celé automobilové historie, mohl i letos vidět návštěvník výstavy Retro Classics v německém Stuttgartu. Kromě vystavených automobilů, které jsou většinou na prodej, zde najdete motocykly, autobusy, zemědělské stroje, obrovské tržiště, kde seženete úplně vše, umělce, fotografy a firmy specializující se na renovaci historických vozidel. Koupíte zde prospekty, díly na v podstatě jakékoliv německé auto, oblečení, smaltované cedule, rádia, sportovní sedačky, repasované díly a samozřejmě hračky. Poslední možnost návštěvy je druhou březnovou neděli, tedy 10. března.

Z České republiky je cesta jednoduchá, prostě najedete na D5 a jedete směr Norimberk, Heilbronn a následně dolů na Stuttgart. Pokud zvládáte alespoň základní orientaci podle dálničních návěstidel, nemůžete minout. Už jen proto, že výstaviště se nachází hned vedle letiště. Pokud natankujete ještě v Čechách, máte velkou šanci, že nebudete muset tankovat za eura na drahých dálničních čerpacích stanicích.

S parkováním je to horší. Je totiž placené a jinde auto nenecháte. Ovšem parkoviště se nachází hned vedle Messe Stuttgart, a pokud byste přijeli svým veteránem, máte parkování nejblíž a zdarma. Už samotné parkoviště je takovou malou výstavou, protože na tuto výstavu se sjíždějí lidé z celé střední Evropy a mnohdy opravdu krásnými vozy. Navíc stačí chvilku stát venku před budovou výstaviště a uvidíte dobové autobusy, jak svážejí návštěvníky z města.

Vstupenky nejsou úplně levné, ale to, co vás čeká uvnitř, a investované peníze stojí. Dospělý „lupen“ vyjde na 20 eur (přes internet 18), dětský na 15 eur (přes internet 13), ale můžete si také koupit rodinné vstupné za 42 eur (40).

Felicia na serveru bazos.cz dosahuje až milionu korun. Pokřivenost českého trhu dokazuje trojice kusů, kdy nejdražší byl za 23 tisíc eur.


Vše je přehledné, dobře značené a zaměstnanci velmi vstřícní a ochotní. Výstavní plocha se rozkládá v 10 halách a pro lepší orientaci, kde se co nachází, doporučujeme za 2 eura dokoupit katalog. Protože na rozdíl od autosalonů, tady úplně neplatí rozdělní podle značek a kategorií. Spíš jde o to, kdo si jaké místo zaplatí. Takže v hale, kde jsou zemědělské stroje a autobusy, se vzadu krčí firma zabývající se individuálním dovozem japonských sportovních aut, naopak v halách blízko vstupu jsou ti největší hráči, atp.

Úplně nový Mercedes-Benz W114 s 532 kilometry byl hodně působivý, nicméně pochybujeme, že se prodá za cenu 160 tisíc eur, tedy přes 4 miliony korun.


A jak to vlastně vypadá na největším evropském veletrhu historických vozidel, kam ročně přijede na 60 tisíc lidí? Na to se můžete podávat v komentované galerii, která je však pouhým zlomkem toho, co vás ve Stuttgartu u letiště čeká za parádu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů