Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Renaultu v prvním pololetí klesl zisk, Nissanu se dařilo

Naše téma
ČTK | 28.07.2013
Nový Renault Scénic | foto: Renault
Paříž/Tokio - Zcela rozdílné hospodářské výsledky vykázaly za první pololetí tohoto roku dvě hlavní značky aliance Renault-Nissan. Zatímco Renaultu prudce klesl zisk, Nissanu se dařilo a zisk zvýšil o 14 procent.
Zisk francouzské automobilky Renault za šest měsíců letošního roku klesl na 39 milionů eur (1,01 miliardy Kč) z loňských srovnatelných 734 milionů eur. Za propad mohly odpisy operací firmy v Íránu a další mimořádné náklady, včetně nákladů na restrukturalizaci francouzských továren.

Renault musel v pololetí odepsat celou hodnotu svých operací v Íránu kvůli hrozbě mezinárodních sankcí. Celkové odpisy činily 512 milionů eur. Renault v Íránu montuje auta ze součástek, které do země dováží.

Již dříve Renault uvedl, že jeho prodej aut klesl o dvě procenta na 1,3 milionu vozů kvůli slabé poptávce v Evropě, kterou nevyrovnal ani růst v dalších regionech. Příjmy firmy klesly o 0,9 procenta na 20,44 miliardy eur.

Zisk automobilové divize se však téměř zdvojnásobil na 211 milionů eur ze 116 milionů eur před rokem. Firmě pomohl vyšší prodej dražších modelů, ze kterých má vyšší zisk, napsaly agentury AP a Reuters.

Nissan sází na Čínu
Japonská automobilka Nissan Motor zvýšila čistý zisk ve svém prvním fiskálním čtvrtletí o 14 procent na 82,02 miliardy jenů (zhruba 16,04 miliardy Kč). Oznámila to dnes firma. Společnosti k lepším výsledkům pomohl odbyt ve Spojených státech. Společnost podle agentury Reuters nyní věří, že je na cestě k oživení na svém klíčovém trhu v Číně.

Nissan je z hlediska objemu produkce druhou největší japonskou automobilkou za svým rivalem Toyotou. Čistý zisk Nissanu v období od dubna do června překonal odhady analytiků, kteří v průzkumu Reuters v průměru počítali s částkou 63,8 miliardy JPY.

Prodej vozů Nissanu v USA meziročně stoupl o 20 procent. Automobilka ve Spojených státech v květnu zlevnila ceny sedmi modelů včetně modelu Altima, který je na tamním trhu nejprodávanějším vozem Nissanu.

Prodej v Číně ale v odpovídajícím období klesl o 15 procent. Odbyt v druhé největší ekonomice světa negativně ovlivnil územní spor mezi Čínou a Japonskem o neobydlené ostrovy. Diplomatický spor, po kterém v Číně vzplály protijaponské nálady, Nissan zasáhl mimořádně těžce. Čína byla pro automobilku v posledních čtyřech letech největším trhem a Nissan na ni spoléhal nejvíce z japonských výrobců aut, napsal Reuters.

Japonské automobilky nyní těží ze slabé domácí měny, která posiluje konkurenceschopnost jejich vozů v cizině a po přepočtu zvyšuje hodnotu zahraničních zisků.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů