Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Rekordní zájem o značky na přání: Loni za ně zaplatilo téměř šest tisíc řidičů

Naše téma
Miroslav Elsnic | 13.03.2024
další 3 fotky
Značky na přání. | foto: Deník/Pavel Hrabica
Bezmála 5,8 tisíce kusů registračních značek na přání bylo loni vydáno v České republice. Za osm let, kdy si mohou řidiči pořídit značky se svou kombinací písmen a číslic, se jedná o rekord. Důvodem může být i fakt, že od února si mohou majitelé aut žádost o svou značku vyřídit online přes Portál dopravy. 
„Lidé si je nechávají dělat z různých důvodů. Někdo to vnímá jako osobní prestiž a doplněk k nově pořízenému autu, jindy podnikatel takto označí firemní vozy,“ myslí si prodejce aut Jan Pokorný.

Ne každou vymyšlenou kombinaci však úřady schválí. Neprojdou hanlivá nebo urážející slova či třeba zkratky orgánu státní správy, zastupitelského sboru, krajských úřadů a podobně. Kvůli snadné zaměnitelnosti jsou zakázaná písmena G, CH, O, Q a W. Navíc značka musí vždy obsahovat minimálně jedno číslo.

Za dvě značky na přání zaplatí majitel deset tisíc korun. Pokud řidič požádá o vydání třetího kusu, který se umisťuje na držáky jízdních kol, zaplatí dalších pět tisíc. Při ztrátě či odcizení má smůlu a musí celý proces od žádosti absolvovat znovu.

Navíc už nemůže použít původní kombinaci znaků a čísel. „V případě ztráty tabulky registrační značky na přání dojde navždy k vyřazení dané kombinace znaků, aby nemohlo dojít k zneužití,“ připomněl mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Od února majitelé aut nemusí kvůli podání žádost na úřad. Značku je možné zařídit přes Portál dopravy. Ušetří tím nejen jednu cestu na úřad, ale i peníze. „V takovém případě se snižuje poplatek o pětinu, nejvýše však o tisíc korun. Správní poplatek je vybírán při předání registračních značek žadateli,“ poznamenal Jemelka.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů