Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Registrací vozů v červenci přibylo téměř o třetinu

Naše téma
ČTK | 06.08.2013
Hyundai i30. | foto: Hyundai
Praha - Osobních vozů se v červenci prodalo 14 533, což je o 30,3 procenta meziročně více. Vyplývá to ze statistik registrací nových osobních aut, které na internetových stránkách zveřejnil Svaz dovozců automobilů.
Podle něj letošní statistiku zkresluje mimořádně slabý loňský červenec, kdy lidé kvůli potížím s centrálním registrem vozidel přihlašovali rekordně málo aut. Za celé první pololetí letošního roku počet registrací meziročně klesl o 14 procent.

"Loňský červenec v důsledku přechodu na nový registr vozidel (a jeho výpadky) patřil ve většině případů k nejslabším měsícům za celé sledované období," uvedl svaz v tiskové zprávě.

Nejvíce registrovaných vozidel v letošním červenci měla Škoda, a to 4252, což je 29,26 procent trhu. Na druhém místě byl Volkswagen s 1363 vozy a na třetím místě Hyundai (1283 vozidel).

Podle tajemníka svazu dovozců Pavla Tunkla se po započtení červencových čísel snížil dosavadní letošní meziroční propad u prodejů osobních aut ze 14 procent v pololetí na aktuálních 9,5 procenta. Propad zhruba pět procent zůstává u lehkých užitkových vozidel, všechny ostatní kategorie rostou.

Nejvíce o 12,3 procenta, vzrostly od ledna meziroční registrace motocyklů, z čehož téměř polovinu (45,5 procenta) představují stroje z kategorie do objemu 125 kubických centimetrů. Důvodem je podle Tunkla skutečnost, že od ledna je mohou řídit držitelé řidičského oprávnění pro osobní vozidla.

Podobným způsobem se v červenci zvýšily počty registrovaných autobusů a nákladních vozidel. Autobusů provozovatelé za předchozí měsíc registrovali 53 proti 33 loni. Kamionů bylo v červenci registrováno 640 proti 352 loni v červenci.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů