Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Poslední závody. Ve Vsetíně se pro letošek rozloučili s rallysprintovou sezonou

Naše téma
David Kubatík, Daniela Martinovská | 24.10.2023
dalších 16 fotek
Dohnal. | foto: Miroslav Ševčík
K poslednímu závodu Rentor-Partr Rally Vsetín se sjelo bezmála stočlenné jezdecké pole a devatenáct posádek soutěžilo v rámci historiků. Závěr letošní rallysprintové sezony definitivně rozhodl o letošních titulech v jednotlivých pohárech. Trať s šesti rychlostními zkouškami měřila celkem 160 kilometrů. Jak uvedl Olomoucký deník, závod se obešel bez vážnějších havárií a dokončilo jej 79 posádek.
Publikum Rentor-Partr Rally Vsetín s napětím sledovalo, kdo si odnese titul z nejoblíbenější kategrie P2+ vypsané pro současné vozy s pohonem všech kol. Rozhodovalo se mezi Vojtěchem Štajfem a Martinem Vlčkem. Dalším závodníkem byl účastník mistrovství světa Angličan Gus Greensmith s Fabií RS Rally2, který vsetínský start pojal jako test před nadcházejícím závodem mistrovství světa. Ten potvrdil roli favorita a vyhrál všech šest rychlostních zkoušek. 

Boj o mistrovský titul pro sebe rozhodl třetím místem Štajf na Fábii R5, když Vlčka s vozem Hyundai i20 N Rally2 porazil o 6,6 sekundy. Jejich ztráta na vítěze byla již ale více než minutová. Na dalších místech dojeli Odložilík a Vojtěch, oba na fábiích.

V P2+ poháru startuje pravidelně také olomoucká posádka Michala a Ivana Horákových na Fabii R5, kteří ve Vsetíně dojeli absolutně jedenáctí. „Naším hlavním úkolem bylo udržet konečné čtvrté místo v poháru P2+ a rozjet se před nadcházejícím světovým podnikem CER. Také jsme si vyzkoušeli nové pneumatiky Hankook a byli jsme celkem spokojeni. Tratě byly náročné ale krásné a také nám vyšlo počasí a docela jsme se zapotili. Autu jsme nesměli ublížit, vzhledem k blížícímu se podniku, na který odjíždíme za týden," uvedl navigátor Ivan Horák.

"Náš cíl jsme splnili, auto dovezli v pořádku na cílovou rampu a potvrdili tak celkově čtvrté místo v letošním ročníku sprinterského seriálu. Také jedenácté místo absolutně ve vybrané společnosti nebylo špatné a my už se připravujeme na náš nejvyšší start v této sezoně Central European Rally, kde bychom rádi slušně reprezentovali naši republiku a také náš Futures Contproduct team. Držte nám palce, a děkujeme za přízeň,“ zhodnotil Horák. Druhý olomoucký zástupce, Petr Leher na stejném voze dojel v P2+ poháru patnáctý.

Dvoukolky vyhrál stylem start-cíl Jan Dohnal na voze Renault Clio S1600 a získal tak letošní sprinterský titul s maximálním možným počtem 150 bodů za vítězství v pěti závodech. Historiky ovládl ve Vsetíně Vlastimil Neumann s vozem Mitsubishi Lancer Evo III, když dojel šestnáctý absolutně. Druhý byl Martin Černý na krásném BMW M3, na Neumana ztratil 18 sekund. Závod se obešel bez vážnějších havárií a dokončilo jej 79 posádek.

Po ukončení domácích mistrovských podniků čekají na diváky ještě dva volné závody na přelomu listopadu a prosince ve Slušovicích a Praze a především premiérový závod mistrovství světa Central European Rally koncem října se startem v Praze a okruhovými rychlostními zkouškami v Chuchli, Čínově a šesti testy na Šumavě. Zbytek rally se pojede v Rakousku a Německu.

Text: Miroslav Ševčík
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů