Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

V upraveném kamionu se popral s Dakarem. Závodník na vozíčku dojel na 17. místě

Naše téma
Marie Rodovská | 25.01.2024
další 4 fotky
Šestapadesátiletý Andořan Albert Llovera z ostravského týmu Fesh Fesh, který je od osmnácti let upoután na invalidní vozík, zvládl letošní Rallye Dakar v kategorii kamionů na 17. místě. | foto: Fesh Fesh
Za volantem speciálně upraveného kamionu Ford Cargo EVO I s tatrováckým podvozkem zvládl téměř 8500 kilometrů dlouhý a hodně náročný závod napříč Saudskou Arábií. Rallye Dakar jel podeváté a nezabránil mu v tom ani fakt, že je od osmnácti let upoután na invalidní vozík. Šestapadesátiletý Andořan Albert Llovera dojel se svým kamionem na 17. místě. 
V barvách ostravské stáje Fesh Fesh uspěl podruhé, poprvé projel cílem v roce 2016. „Je to můj devátý Dakar, šestý v kamionu a čtvrtý s týmem Fesh Fesh. Poslední dva ročníky se mi moc nepovedly, ale na tento se cítím skvěle připravený a chci jej dokončit,“ svěřil se andorský pilot Albert Llovera před startem letošního 46. ročníku, který patřil k nejtěžším v historii.

Naročný závod pouští absolvoal se svou neteří Margot Lloberou v roli navigátorky a španělským palubním mechanikem Marcem Torresem. Jeho kamion musel být speciálně upraven, jelikož Albert používá k řazení ruce. 

„Tento ročník byl bezkonkurenčně nejtěžší a nebýt zázemí skvělého Fesh Fesh týmu, nevím, jak bych si s tím poradil,“ svěřil Albert Llovera.. „Moc mi letos pomohla také moje posádka. Margot byla výborná v navigaci a Marc se mnou hodně sledoval trasu. Technických problémů naštěstí moc nebylo, kamion byl na závod bezvadně připravený,“ chválil pilot Fordu Cargo se startovním číslem 619 svou posádku i celý tým Fesh Fesh.

„To, že Albert, který je od svých osmnácti let na invalidním vozíku, absolvoval téměř 8500 km napříč Saudskou Arábií, je neskutečný úspěch. Navíc na sedmnácté pozici, byť to není v rámci oficiální klasifikace. Z celkového startovního pole 47 kamionů dokončilo závod v oficiální klasifikaci pouze jedenáct, na tom je vidět, jak moc těžké to bylo,“ řekl šéf ostravského týmu Fesh Fesh Tomáš Vrátný. Velice dobře ví, o čem mluví - vloni s posádkou Bartlomiej Boba a Jaromír Martinec obsadil v kategorii kamionů 9. místo, ale letos se Rallye Dakar ze zdravotních důvodů nezúčastnil.

„Před Albertem smekáme, stejně tak jako přede všemi, komu se podařilo dokončit. Protože projet tím peklem, které letos organizátoři na jezdce nachystali, je vítězství samo o sobě.“ konstatoval Tomáš Vrátný po závodě.

Druhým kamionem týmu Fesh Fesh v soutěži byla Tatra Jamal se startovním číslem 613 a litevskou posádkou Vaidotas Paškevičius, Albert Veliamovič a Gytis Gaspariunas. Auto ale na konci třetí etapy začalo mít problémy s chlazením a došlo ke ztrátě chladící kapaliny. Posádka se snažila dostat závodní speciál z dun, ale došlo při tom k zadření motoru a závod pro ni předčasně skončil.

„I to se na rallye stává, netěší mě to, ale to je život,“ uvedl k této situaci Tomáš Vrátný. „Naši mechanici auto dostávali z dun prakticky tři dny, vytáhnout ho ve finále pomohly dva asistenční kamiony, které poskytl organizátor. Naštěstí si naši Tatrovku odvezeme zpět a na dílně ji dáme dohromady,“ prozradil Vrátný.

S podporou týmu Fesh Fesh se soutěže zúčastnil motorkář Libor Podmol, který v kategorii „male moto“ dokončil Dakar na 53. místě.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů