Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Radikálům z Islámského státu se líbí toyoty. Američané chtějí vědět proč

Naše téma
ČTK | 08.10.2015
Ilustrační foto. | foto: ČTK/AP
Americké ministerstvo financí se spojilo s japonskou automobilkou Toyota, aby zjistilo, jak se dostávají automobily této značky do rukou radikálů z Islámského státu (IS). Zástupci Toyoty dnes oznámili, že firma chce v této otázce spolupracovat.
O zahájení vyšetřování informovala americká televize ABC News. Členové IS se na propagandistických videích natáčených v Iráku, Sýrii a v Libyi často objevují v terénních toyotách.

Automobilka dnes vydala prohlášení, v němž tvrdí, že podporuje kroky amerického ministerstva, které se snaží objasnit mezinárodní tok zboží a peněz na Blízký východ. „Toyota dodržuje přísná pravidla a neprodává automobily kupcům, kteří by je mohli použít nebo přizpůsobit k použití při teroristických aktivitách.

Naše opatření mají zabránit tomu, aby byly naše výrobky použity k nepovoleným vojenským aktivitám. Výrobce ale nedokáže kontrolovat nelegální cesty, díky nimž mohou auta padnout do špatných rukou," uvádí se v textu. Toyota loni prodala na Blízkém východě 820 000 automobilů.

Agentura AFP napsala, že extremisté s oblibou používají nejen toyoty, ale taky auta značek Hyundai a Isuzu, protože oceňují jejich pevnou konstrukci a také dlouhou životnost.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů