Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Radford Pikes Peak Edition je lehká a výkonná „bestie“ na slavný závod do vrchu

Naše téma
Daniel Pecák | 11.05.2023
Radford Pikes Peak Edition zrychlí na stokilometrovou rychlost za 2,2 sekundy a dosáhne maximální rychlostí přes 250 km/h. | foto: se svolením Radford
Vyladěný model sportovního auta, které se už v červnu představí na nejslavnějším závodu do vrchu Pikes Peak, představila automobilka Radford. Za podobou závodního vozu stojí automobilový designér Ant Anstead a mistr světa v F1 Jenson Button.
„Vím, že tohle auto bude bestie,“ říká profesionální závodní jezdec Tanner Faust, který se bude v závodě Pikes Peak snažit vůz Radford Pikes Peak Edition držet na uzdě. „V podstatě nemá nic společného se silničním vozem. Sdílí sice konstrukční myšlenku a některé komponenty, ale všechno ostatní je buď upravené, nebo na míru upravené,“ dodává.

Radford Pikes Peak Edition má zcela nový monokok rozšířený o 230 mm. Nový je také přední a zadní pomocný rám a s ním i nová geometrie zavěšení. Po celém voze najdeme aerodynamické prvky z uhlíkových vláken. Vše bylo vyladěno pro maximální chlazení a aerodynamickou účinnost. Na zádi automobilu nelze přehlédnout masivní spoiler, dvě koncovky výfuku a obří difuzor.

Radford Pikes Peak Edition si můžete prohlédnou také na tomto videu:
V útrobách zůstává 3,5 litrový přeplňovaný šestiválec, ale se silniční verzí má společný pouze spodní blok motoru. Vyladěný agregát nabízí 700 koňských sil – tedy o 95 koní více než klasický Typ 62-2. Výkon je přenášen přes sekvenční převodovku s pádly, která pohání zadní kola. Radford počítá se zrychlením na stokilometrovou rychlost za 2,2 sekundy a s maximální rychlostí přes 250 km/h.

Kvůli narůstající nadmořské výšce během závodu vyvinul Mobil1 speciální olejovou směs. „Nadmořská výška má extrémní vliv nejen na řidiče, ale i na auto,“ říká Tanner. „Nejenže vám při stoupání klesá výkon, ale také se snižuje množství částic vzduchu potřebných k chlazení. Chlazení jsou tak o 50 % méně účinné. Stejně tak přítlak.“

Model Pikes Peak Edition váží pouhých 861 kg – asi o 200 kg méně, než-li jeho silniční sourozenec. Na úspoře hmotnosti se podepsaly například centrálně umístěné sedadlo o váze 3,7 kg nebo přes 70 dílů vytištěných pomocí 3D tiskárny. Exteriér vozu je lakován v krásných černo-zlatých barvách JPS. Toto zbarvení se naposledy objevilo v sezóně 1986 v F1 s Ayrtonem Sennou.

Na to, jak si Radford povede, si musíme počkat do června. Závod Pikes Peak International Hill Climb vede na nejvyšší vrchol Skalnatých hor a jede ho každoročně spousta slavných jezdců. Jde totiž o velmi náročný a prestižní podnik. Trať na vrchol je od roku 2011 kompletně vyasfaltovaná a měří 19,99 kilometrů. Má 156 zatáček (z nich mnoho ostrých vraceček) a průměrné stoupání 7 %. Závodníci startují v nadmořské výšce 1 440 metrů a jedou až na úroveň 4 302 metrů.

Klasickou silniční verzi tohoto vozu můžete vidět na tomto videu:
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů