Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Qashqai se stal historicky nejúspěšnějším Nissanem v Evropě. Stačilo mu 10 let

Naše téma
Redakce | 10.03.2016
Nissan Qashqai (vlevo) a Nissan Micra. | foto: Nissan
Nissan se pochlubil, že ve svém podniku ve britském Sunderlandu vyrobil už 2 368 705 exemplářů modelu Qashqai. Na první pohled ničím nezajímavé číslo prozrazuje, že se toto kompaktní SUV stalo historicky nejúspěšnějším vozem japonské automobilky v Evropě.
Qashqai totiž překonal dosud vedoucí model Micra, u něhož se produkce zastavila na počtu 2 368 704 kusů.

Pozoruhodné přitom je rychlost, s jakou Qashqai městský hatchback porazil. Zatímco Micra se v Sunderlandu vyráběla v letech 1992 až 2010, Qashqai potřeboval k překonání rekordu pouhých deset let. Jen pro připomenutí, produkce Micry se v roce 2010 přestěhovala do Indie. Chystaná nová generace by se však opět měla montovat ve Velké Británii.

V Sunderlandu Nissan vyrábí také modely Note, Juke, Leaf a Infiniti Q30.

Nissan Qashqai (vlevo) a Nissan Micra.


Ale zpět k úspěšnému crossoveru Qashqai. Toto auto v roce 2006 dorazilo jako nástupce Almery, tedy klasického hatchbacku, a nastartovalo současnou popularitu vozů typu SUV a crossoverů. A pro Nissan znamenalo zvýšení prodejů v Evropě.

V současné době Nissan prodává už druhou generaci a aktuálně vyrobí denně okolo 1200 kusů. To znamená, že každou hodinu vznikne 58 nových Qashqaiů a jeden vůz vyjede z výrobní linky každých 62 sekund.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů