Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

První Volkswagen s motorem vpředu slaví padesátiny. Vymyslel ho ale někdo jiný

Naše téma
Jan Markovič | 11.03.2019
dalších 6 fotek
Volkswagen K70 | foto: Volkswagen
Volkswagen K70 vznikl nejprve jako NSU, až poté dostal nové logo. Jeho nástupce Passat na něj dal zapomenout.
Volkswagen K70 nepatří mezi známé modely německé automobilky. Přesto byl přelomový. Šlo o její vůbec první auto, které mělo koncepci „vše vpředu“ - tedy motor a poháněnou nápravu. Nebýt toho, že Volkswagen koupil značku NSU, tento model by ale zřejmě nevznikl.

Vše totiž začalo právě v automobilce NSU. Její šéfinženýr Ewald Praxl a designér Claus Luthe navrhli čtyřdveřový sedan a třídveřové kombi jako menšího sourozence k modelu NSU Ro80, který byl v té době považovaný za manažerské auto. Vznikl vůz s délkou 4455 mm, šířkou 1665 mm a hmotností 1,1 tuny.

Vše bylo připraveno pro premiéru na autosalonu v Ženevě v roce 1969. Auto bylo kompletní, ale Volkswagen, který tentýž rok NSU koupil, na poslední chvíli odhalení vozu zatrhl. Traduje se, že ho nechal stáhnout ze stánku značky večer před plánovaným odhalením. K70 byl totiž přímým konkurentem pro novinku Audi 100, která už také patřila VW. A značka se čtyřmi kruhy na kapotě měla prioritu. Fakt, že model K70 už existoval a měl být odhalen, dokládá jeho obrázek ve výroční publikaci Automobil Revue k Ženevě 1969.

Volkswagen K70


Volkswagen ale s novým vozem počítal. Potřeboval totiž nahradit zastaralý Type 4 (411 a 412). Celkem tak se značkou NSU vzniklo jen 23 modelů K70 v předprodukční sérii a na podzim 1970 už Wolfsburg hrdě ukázal K70 s vlastním logem.

Auto mělo vpředu uložený a vodou chlazený čtyřválec o objemu 1,6 litru, který měl původ v jednotce používané u NSU 1200. Dosahoval výkonu 75 koní. Později přibyla výkonnější verze se dvěma karburátory nabízející už 90 koní. Řadilo se čtyřstupňovou manuální převodovkou. V roce 1973 pak přibyl ještě motor 1,8 litu o výkonu 99 koní.

Model K70 byl na svou dobu poměrně mrštným vozem. Nejprve sice jel jen 148 km/h, ale s nejsilnějším motorem z roku 1973 už dosahoval na rychlost 162 km/h a na německé dálnici tak mohl udávat tempo. Spotřeba paliva ale nebyla žádná sláva, když se podle motoru pohybovala mezi 12,5 až 13,5 litru v průměru. Nádrž na 52 litrů paliva tak nestačila ani na dojezd 400 kilometrů.

Volkswagen K70


Auto trochu nečekaně už v roce 1972 prošlo faceliftem. Spíš z praktických důvodů dostalo místo hranatých nové kulaté světlomety, aby lépe souznělo s Audi 100, které nabíralo rychle na popularitě. Oblíbenost tohoto modelu se K70 stala osudnou. Netrvalo totiž dlouho a Volkwagen se rozhodl, že bude vyrábět nový vůz jménem Passat, který bude s Audi 100 sdílet techniku. V roce 1973 bylo hotovo a i když se oba vozy pár let vyráběly společně, bylo už jasné, že má K70 svůj osud jasně zpečetěný. V únoru 1975 jeho produkce skončila.

Celkem vzniklo 210 082 kusů Volkswagenu K70. To je za danou dobu docela slušné číslo. Na silnici už ale tento model jen tak nepotkáte. Většina vozů totiž rychle skončila na vrakovišti, protože je sežrala koroze. Auto upadlo v zapomnění, ale to nic nemění na tom, že pro Volkswagen znamenalo takovou malou revoluci.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů