Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

První Veyron, poslední Enzo. Do aukce míří sbírka aut za skoro 1,6 miliardy

Naše téma
Redakce | 09.06.2015
další 3 fotky
Pinnacle Portfolio je nejdražší soukromá sbírka aut, jaká se kdy dostala do aukce. | foto: RM Sotheby’s
Aukční síň RM Sotheby's láká bohaté nadšence do aut na jedinečnou aukci úžasné sbírky vozů. Uskuteční se 13. srpna v rámci dražby California's Monterey 2015 Classic Car. Nic podobného tu dosud nebylo.
Kolekce Pinnacle Portfolio zahrnuje téměř třicítku aut různého stáří. Najdeme v ní závodní vozy 50. a 60. let, ale i moderní supersporty. Podle aukční síně má sbírka nevyčíslitelnou hodnotu, agentura Reuters ji ohodnotila na více než 65 milionů dolarů, tedy v přepočtu asi 1,58 miliardy českých korun.

Každopádně jde o nejdražší soukromou sbírku aut, jaká se kdy dostala do aukce.

Mezi největší zajímavosti patří například dva exempláře Bugatti Veyron - ten z roku 2006 je dokonce vůbec první vyrobený Veyron na světě.

Bugatti Veyron 16.4 (2006).


Nechybí pochopitelně stroje od Ferrari, kupříkladu poslední postavené Ferrari Enzo, které dostal darem papež Jan Pavel II.. Nebo třeba extrémně raritní Ferrari F40 LM - vznikly totiž jen dva kusy.

Stejně vzácný je i McLaren F1 LM se silniční homologací. I tato verze s 691koňovým motorem, aerodynamickým paketem a dalšími úpravami vznikla v pouhých dvou exemplářích. Mladé výrobce zastupuje švédský Koenigsegg CCXR: na prodej je jeden z pěti vyrobených vozů.

Koenigsegg CCXR (2008).


Ke klasikám pak můžeme zařadit například Mercedes-Benz 300 SL "Alloy Gullwing" z roku 1955. Jde o jednoho z 29 "racků" s hliníkovou karoserií. Kus nabízený v aukci je po renovaci, ale využívá pouze původní mechanické díly.

Jinému se zase může líbit třeba červeno-zlaté Lamborghini Miura P400 SV z roku 1971 v dokonalém technickém i kosmetickém stavu.

Podobných skvostů je ve sbírce mnohem víc. Prohlédnout si je můžete prohlédnout přímo na stránce aukční síně.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů