Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

První svezení: Řídili jsme další čtyřoké Octavie, rychlé RS a terénního Scouta

Naše téma
Stanislav Švarc | 10.04.2017
dalších 48 fotek
Škoda Octavia Combi RS a Škoda Octavia Scout. | foto: Škoda Auto
Je jasné, že po omlazení běžných Octavií musela přijít řada také na "speciální verze". Modernizace se tak dočkaly i Octavia RS a Scout. Obě varianty zamíří k prvním zákazníkům až za několik týdnů, my už ale víme, jak jezdí.
Nejviditelnější změna ve srovnání s vozy před faceliftem je patrná na první pohled. Ano, jde samozřejmě o notoricky známé dělené světlomety. A protože už na ně jistě dávno máte svůj názor, dovolím si už se jim dál nevěnovat. Novinky najdeme také uvnitř, kde se stejně jako u standardní Octavie objevují nové prvky výbavy, nové infotainmenty, moderní asistenční systémy a několik dalších změn.

Detailně jsme se jim věnovali například v prvních jízdních dojmech s omlazenou Octavií či v článku věnovaném speciálně interiéru škodováckého bestselleru.

Čtěte také: VIDEO: Co je nového v interiéru modernizované Octavie?

Octavie RS a Scout také mají o 30 milimetrů širší rozchod zadní nápravy - stejně jako standardní verze s víceprvkovou zadní nápravou. Důvod je především estetický, ve škodovce chtěli kola dostat trochu "ven", aby nepůsobila tak zapadle v podbězích.

Pouhým vytažením kol to ale neskončilo, konstruktéři se kvůli změně rozchodu rovnou pověnovali také nastavení zadních tlumičů a pružin. Čtyřoká Octavia tak má lehounce odlišný charakter podvozku. 

Kromě toho u „eresa" i „skauta" ale najdeme i jiné novinky.

Se Scoutem na silnici...
U Octavie Scout jde zejména o novou dvouspojkovou převodovku DSG se sedmi rychlostními stupni, která se postupně bude objevovat i v dalších škodovkách, v nichž nahradí šestistupňové DSG. Ve Scoutu je zatím k dispozici pouze pro slabší 150koňový diesel (110 kW).

Nová převodovka s mokrými spojkami se prý dostane například i do ostřejší Octavie RS 245 (v nabídce zůstane i manuální převodovka) a jistě se ukáže také v nástupci Yetiho (ať už se bude jmenovat Yeti nebo Karoq, což je pravděpodobnější).

Škoda Octavia Scout.


Převodovka je to příjemná, řadí rychle a hladce. Zajímavostí je dlouhá sedmička, která funguje jako „dálniční převod": při rychlosti 130 km/h totiž motor se zařazenou sedmičkou točí jen nějakých 1850 otáček. A na okreskách si tak nové DSG často vystačí jen se šesti rychlostními stupni.

Výhodou tohoto řešení je samozřejmě nižší spotřeba paliva. Hodnoty, které ukazoval palubní počítač na krátkém testovacím okruhu, samozřejmě nemusejí být úplně vypovídající, ale myslím, že hlášená spotřeba mezi 6 až 7 litry na 100 kilometrů by mohla být dosažitelná i při běžném a dlouhodobém používání vozu.

Jak se prodávají?

Od roku 2000 Škoda prodala celkem 200 000 Octavií RS, z toho celá polovina připadá na současnou generaci (od roku 2013). Podíl verzí RS na celkových prodejích modelu Octavia pak činí 13 procent celosvětově.

V České republice se dosud prodalo téměř 13 tisíc vozů s označením RS. Zatímco první generace (2000 až 2005) se prodalo přes 800 kusů, v případě druhé generace (2005 až 2013) to bylo více než 2700 vozů. Aktuální provedení si připsalo už 9500 prodaných exemplářů. Větší zájem je u nás o kombík (dvě třetiny prodaných Octavií RS) a diesel (opět dvě třetiny).

V případě modelu Scout, který se začal vyrábět v roce 2007, bylo v ČR prodáno více než 4900 vozů. V případě stávající generace vyráběné od roku 2014 se v tuzemsku prodalo téměř 3700 vozů, dvě třetiny opět připadají na naftové motorizace.
 

Na "skautovi" před modernizací se mi moc líbil komfort jízdy. Dobrou zprávou je, že v tomto ohledu zůstalo všechno při starém. Scout je pořád nejměkčí a nejhoupavější Octavií (a s příplatkovým adaptivním podvozkem si můžete sami vybrat, jestli méně, nebo více houpavý), je to stále pohodlný kombík pro klidnější řidiče.

Ve srovnání s běžnými verzemi samozřejmě nezatáčí tak přesvědčivě, ale to u takového auta vůbec nevadí.

... i v terénu
Škoda u Scouta vždy vyzdvihovala jeho všestrannost. A nejde jen o to, že tenhle kombík nabízí prostorný interiér a v kufru odveze spoustu věcí, ale také že díky větší světlé výšce (o 30 mm vyšší než u běžné Octavie) a sériovému pohonu všech kol zvládne i jízdu mimo hladké silnice.

A opravdu zvládne. Zvládne víc, než byste asi čekali. A dost možná víc, než na co si drtivá většina majitelů Scouta kdy troufne.

Pohon všech kol přitom využívá elektronicky řízenou lamelovou spojkou Haldex páté generace a standardní výbavou je rovněž elektronická uzávěrka diferenciálu (EDS), která je aktivní na přední i zadní nápravě.

Nájezdové úhly činí 16,6 stupňů vzadu a 14,5 stupňů vpředu.

Škoda Octavia Scout.


Scout si na testovacím polygonu suverénně poradil s prudkými výjezdy i s velkými bočními náklony, ale největší dojem na mě udělal při křížení náprav s vysoko zvednutými koly. Ukázalo se, že auto má hodně tuhou karoserii a že v okamžiku, kdy všechna kola nemají trakci, funguje pohon všech kol spolehlivě. Teréňák to samozřejmě není, ale na pouhé zvednuté kombi umí dost.

Pro úplnost zbývá dodat, že Scout můžete mít se třemi čtyřválcovými motory. Benzin spaluje přeplňovaná osmnáctistovka o výkonu 180 koní (132 kW), která je spojena výhradně s šestistupňovou dvouspojkovou převodovkou. Tato motorizace vyjde na nejméně 771 900 korun.

Nejlevnější variantu představuje Scout se 150koňovým dvoulitrovým turbodieselem a šestistupňovou manuální převodovkou, která stojí 759 900 korun. Sáhnout můžete i po zmíněném sedmistupňovém DSG.

Nejdražší a nejvýkonnější verzí je 2.0 TDI o výkonu 184 koní (135 kW), tento agregát lze párovat pouze s šestistupňovým automatem.

Ceník najdete zde.

Více výkonu pro RS
U sportovního provedení najdeme největší novinku u benzinové varianty. Zatímco vznětový motor 2.0 TDI má stejně jako dosud výkon 184 koní (135 kW), u zážehového dvoulitru TSI došlo k nárůstu o vcelku zanedbatelných 10 koní (7 kW) na 230 koní (169 kW).

Benzinová verze je samozřejmě také nejrychlejší a nejsportovnější. A jestli se chcete řízením i bavit, zvolíte ji s manuální převodovkou. V nabídce ale najdete i šestistupňové DSG. Mimochodem, právě s dvouspojkovou převodovkou dělá zážehové "ereso" největší hluk.

Ve škodovce navíc upravili software řídící jednotky motory, takže se nově při podřazování nezavře škrtící klapka. RS s automatem tak nejen "střílí" z výfuků při řazení nahoru, ale zřetelně si "zabublá" i při podřazování.

Škoda Octavia RS: Technické údaje
Motorizace2.0 TSI2.0 TSI DSG2.0 TDI2.0 TDI DSG2.0 TDI 4x4 DSG
Objem1984 ccm1984 ccm1968 ccm1968 ccm1968 ccm
Max. výkon169 kW (230 k) při 4700-6200 ot/min169 kW (230 k) při 4700-6200 ot/min135 kW (184 k) při 3500-4000 ot/min135 kW (184 k) při 3500-4000 ot/min135 kW (184 k) při 3500-4000 ot/min
Max. točivý moment350 Nm při 1500-4600 ot/min350 Nm při 1500-4600 ot/min380 Nm při 1750-3250 ot/min380 Nm při 1750-3250 ot/min380 Nm při 1750-3250 ot/min
Zrychlení 0-100 km/h6,7 s (6,8 s)6,8 s (7,0 s)7,9 s (8,0 s)7,9 s (8,0 s)7,6 s (7,7 s)
Max. rychlost250 km/h (247 km/h)249 km/h (245 km/h)232 km/h (230 km/h)230 km/h (228 km/h)228 km/h (224 km/h)

Pozn.: Hodnoty v závorkách platí pro variantu kombi


S benzinovou Octavií RS ale pochopitelně nedostanete vyloženě sportovní auto. Zato je skvělé, jak dokáže dát dohromady několik různých a velice odlišných schopností.

Je to pořád prostorná a praktická Octavia, která (nejen jako kombík, ale i jako liftback) zastane práci rodinného vozu, ale současně i rychlé auto.

A když na to přijde, umí být díky povedenému sladění pohonného ústrojí, podvozku (je o 15 mm nižší než u standardní Octavie) a dalších částí opravdu velmi, velmi svižné.

Rychlost přitom benzinové "ereso" dává snadno, přeplňovaný dvoulitr má totiž dostatek síly v libovolných otáčkách, nemusíte si s ním hrát. Stačí jen přidat plyn. Podobně jednoduché je to s jízdním projevem. Auto je hezky čitelné a nezáludné, poslouchá na slovo.

Zatím jsem měl možnost vyzkoušet Octavii RS jen s příplatkovými adaptivními tlumiči a musím říct, že svou práci zvládají dobře. Na podvozek se můžete spolehnout v každém jízdním režimu, přitom ani v tom sportovním, který si pochopitelně nejlépe rozumí s ostřejší jízdou, a s 18palcovými koly, není vůz přehnaně tvrdý a nepohodlný.

Škoda Octavia RS.


Jestli tedy benzinovou Octavii RS berete jako rychlé a současně praktické auto, měla by se vám líbit.

Pokud ale zatlačíte na pilu a budete se chtít svézt opravdu ostře, narazíte na jeden problém. Chybí tu samosvor.

Samosvorný diferenciál (VAQ) je vyhrazen pouze vrcholné variantě RS 245, která na trh dorazí o něco později. Klasické "ereso" má jen elektronickou náhražku diferenciálu (XDS+), která má s přenesením 350 Nm točivého momentu na silnici potíže.

Čtěte také: Škoda Octavia RS 245: Nejrychlejší oktávka v historii má 245 koní

Poznáte to hlavně při výjezdech z utažených zatáček, kdy auto hrabe koly, což se právě XDS+ snaží řešit přibrzďováním rychleji se protáčejícího kola na přední nápravě. Výsledkem je samozřejmě ztráta rychlosti a především plynulosti. Samosvor si s přenosem síly na vozovku poradí výrazně lépe - ukázalo to ostatně už dosavadní vrcholné provedení RS 230, které diferenciál VAQ také mělo.

A co nafta?
Jinak ale benzinová Octavia RS snese hodně. Můžete se k ní chovat jako čuně, můžete ji lajdácky "hodit" do ostré vracečky, vždy poslechne a udělá, co chcete - i díky elektronice. Rychlá oktávka má totiž nevypínatelné ESP. Ve sportovním režimu se ale stabilizace nechová špatně, dokonce vám dovolí i mírné pohození zádi. Bezpečné a čitelné, sluší se dodat.

Octavia RS s dvoulitrovým TSI je rozhodně dobré auto, jehož největší předností je všestrannost a vyváženost.

Jenže v Česku se víc kupují diesely. Podle statistik dokonce naftová "eresa" tvoří dvě třetiny prodejů těchto sportovně laděných oktávek. Zájemci přitom mají na výběr klasickou předokolku (parametry najdete v tabulce výše) s manuálem nebo šestistupňovým DSG a také čtyřkolku, která je spojena výhradně s automatickou dvouspojkou.

Obě varianty jsou každopádně spíše "jen" rychlé nafťáky, benzinové provedení je sportovnější i "řidičtější" volbou. Diesel je těžší, měkčí a méně obratný v zatáčkách. A ztrácí samozřejmě i v přímce.

Škoda Octavia Combi RS.


To ale pochopitelně neznamená, že je RS TDI špatné auto. Jen jen to prostě jiný druh, který ocení řidiči, kteří se rádi svezou svižněji, ale nejde jim tak úplně o zábavu, jako spíš o to, aby se dostali do cíle rychle. A kteří i proto upřednostňují dálnice a rovné silnice.

I naftová Octavia RS přitom nabídne solidní jízdní vlastnosti, dostatečné pohodlí i stabilitu. Verze s pohonem všech kol pak přidává ještě o něco víc jistoty v podobě lepší trakce při agresivních rozjezdech nebo výjezdech z oblouku.

V neposlední řadě je tu pro mnoho zájemců důležitá výhoda spojená s nižší spotřebou. Zatímco RS TDI bude dlouhodobě jezdit za zhruba 6 až 9 litrů, RS TSI spolyká každých sto kilometrů nějaký ten litr benzinu navíc.

Pro auto se zážehovým motorem ale hraje nižší cena, která startuje na 696 900 Kč. Nejlevnější diesel stojí 707 900 korun.

Kompletní ceník najdete zde.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů