Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

První svezení: Opel Zafira je pořád šikovný parťák. Jen hezčí a chytřejší

Naše téma
Redakce | 25.10.2016
dalších 5 fotek
Opel Zafira. | foto: Opel
V české nabídce automobilky Opel se nedávno objevilo modernizované MPV Zafira. Rodinný model, který chce být "obývákem na kolech", se chlubí upraveným vzhledem a především přepracovaným interiérem.
Zafira se po faceliftu vzhledem přiblížila nové Astře, designéři totiž auto vybavili odlišnou přídí s novými světlomety, jinak tvarovanou maskou chladiče a novým nárazníkem. Zajímavým prvkem je chromovaná lišta s logem automobilky, která opticky přechází do světlometů. Nechybí typicky tvarovaná denní světla v profilu dvojitého křídla.

Ubyla tlačítka
Interiér s pěti nebo sedmi sedadly (třetí řada má hodnotu 17 tisíc korun a tuto částu Opel vrací v případě, že o sedm míst nestojíte) je prostorný, výrazně prosklený a nově prostý všech zbytečných tlačítek. I v Zafiře proběhla totiž velká tlačítková čistka, na jejímž konci zůstal jen panel klimatizace. Nad ním pak je dotykový displej navigace, osázený kolem dokola dotykovými tlačítky.

Sedmipalcový displej multimediálního systému byl také umístěn níž. Další novinkou je telematický systém Opel OnStar s automatickým hlášením nehody (více informací najdete zde) či 4G LTE Wi-Fi hotspot, který umožňuje připojení až sedmi zařízení. 

Opel Zafira.


Zafira se i po modernizace pochlubí prostorným a variabilním interiérem s několika chytrými detaily. V nabídce zůstavají ergonomická přední sedadla, více než 30 odkládacích schránek nebo v zadním nárazníku integrovaný nosič jízdních kol. V pětisedadlové konfiguraci má Zafira zavazadlový prostor základního objemu 710 litrů, přičemž sklopením sedadel ve druhé řadě jej lze zvětšit až na 1860 litrů.

Několik charakterů
Ukotvení předních sedadel je pocitově vysoké, ovšem v tomto případě to rozhodně není na škodu, protože při usednutí na místo řidiče má Zafira pocitově hodně dlouhý předek. Aerodynamicky skloněné čelní okno se táhne kamsi dopředu, ale výhled je vynikající i díky zdvojeným a proskleným A sloupkům.

Praktickou zajímavostí je systém kolejniček, umístěný mezi sedadly řidiči a spolujezdce. V něm popojíždí nastavitelná loketní opěrka s úložným prostorem a pod ní ještě držák nápojů. Oba prvky lze libovolně přesouvat, případně úplně vyjmout a umístit třeba držák nápojů do horní kolejnice, aby byl více po ruce.

Opel Zafira.


Vlastní zmínku ovšem zaslouží ještě dvě tlačítka Tour a Sport na samém vršku palubní desky, která zde naleznete v případě, že přiobjednáte adaptivní podvozek (25 200 Kč). Chování Zafiry se přitom s každým stisknutím proměňuje přímo k nepoznání. Zatímco v normálním režimu, tedy když není stisknuto ani tlačítko Sport, ani Tour, žehlí podvozek nerovnosti slušně a tiše, v komfortním módu Tour se stává ze Zafiry vysloveně plavné auto, které luxuje i spáry naší nejstarší dálnice s naprostou samozřejmostí.

Režim Sport podvozek výrazně přitvrdí, ovšem ani tehdy se ze Zafiry nestává výrazně nepohodlné auto. Prostě jen dává o nerovnostech více vědět a v zatáčkách lépe potlačuje náklony karoserie.

Nejsilnější diesel Zafiře sluší
Ke komfortnímu chování podvozku jde skvěle dohromady i motorizace v testovaném voze, kterou je nejsilnější naftový dvoulitr z nabídky. Jeho 170 koní (125 kW) a 400 Nm točivého momentu je na přední kola přenášeno skrze šestistupňový, hladce řadící automat s hydrodynamickým měničem.

Motor slušně táhne v celém spektru otáček a převodovka se chová logicky, motor nepodtáčí, ale ani zbytečně nevytáčí. Hluk do interiéru je dobře potlačen, takže se cestování v Zafiře stává vlastně docela příjemným zážitkem.

Opel Zafira.


Co se cen týče, nejlevnější Zafiru, vybavenou benzínovým turbomotorem o objemu 1,4 litru (88kW/120k), manuální převodovkou a nižší výbavou Edition, lze pořídit za 455 900 korun. Testovaná kombinace nejsilnějšího turbodieselu s automatem vyjde v nižší výbavě na 591 900 korun, nebo ve vyšší výbavě Innovation na 666 900 korun.

Kompletní ceník najdete zde.

Opel Zafira 2.0 CDTI (125kW/170k) AT6: Technické údaje
motorvznětový čtyřválec, přeplňovaný
objem1956 ccm
max. výkon125 kW (170 k) při 3750 ot/min
max. točivý moment400 Nm při 1750–2500 ot/min
převodovkašestistupňová, automatická
max. rychlost205 km/h
zrychlení 0-100 km/h10,1 s
kombinovaná spotřeba5,8 l/100 km
cenaod 591 900 Kč

Dominik Valášek
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů