Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Prozkoumali jsme Opel Grandland X, nové SUV s francouzskými kořeny. Jaký je?

Naše téma
Dominik Valášek | 27.06.2017
dalších 20 fotek
Opel Grandland X. | foto: Dominik Valášek
Po modelech Mokka X a Crossland X, přichází Opel se třetím přírůstkem do svojí "ikskové" SUV rodiny. Novinka nese název Grandland X a řadí se na vrchol současné řady "esúvéček" z Rüsselsheimu. Její základ bychom však nenašli v Německu, ale ve Francii.
Grandland X je plodem spolupráce s koncernem PSA, pod který Opel nově spadá. Pod vnějším kabátem proto nalezneme stejný základ jako u Peugeotu 3008, nicméně na první pohled bychom žádnou podobnost mezi těmito vozy zřejmě nehledali.

Opel sází na svůj vlastní, typický a zaběhnutý design, který působí oproti sourozenci od Peugeotu přece jenom trochu tradičněji. Zejména přední maska s typickou mříží, lemovaná LED světlomety, vypadá nadmíru dobře a také zbytek auta vyzařuje dospělým, robustním a důstojným dojmem. 

Co do rozměrů, zde jsou obě auta prakticky totožná. Rozvor 2675 mm je díky platformě u obou vozů stejný a Grandland X je s délkou 4477 mm jen o 30 mm delší. Při šířce 1844 mm je o 3 mm širší a s výškou 1636 o 13 mm vyšší.

Příklon k tradičnímu vzhledu pokračuje i v interiéru vozu. Malinký volant z Peugeotu a koncepci i-Cockpit s vysoko umístěným digitálním displejem bychom zde hledali marně. Opel má starou dobrou přístrojovku se čtyřmi analogovými budíky a přehledné uspořádání interiéru.

Zda upřednostnit modernu Peugeotu, či analogovou klasiku Opelu, to si musí rozhodnout každý sám, nicméně staromilci se najdou spíše v Grandlandu. Na druhou stranu nelze ani náhodou říci, že by interiér Opelu působil jakkoliv zastarale. Zejména středová konzole obdržela moderní vzezření, kterému dominuje osmipalcový dotykový displej infotainmentu s navigací. O infotainment Opelu se ovšem nejedná a systém pochází od PSA, takže o příkladné rychlosti bohužel nelze hovořit.

Pochvalu musí jako již tradičně obdržet vynikající ergonomická sedadla s certifikací, slibující komfortní sezení bez bolesti zad i na těch nejdelších cestách

Ani cestující na zadních sedadlech rozhodně nestrádají a se 185 centimetry jsem se bez problému vešel, dokonce i s drobnou rezervou před koleny a nad hlavou. Do kufru, jehož elektricky ovládané víko lze otevřít i zavřít „kopnutím" pod nárazník, lze naložit při standardním postavení sedadel 514 litrů zavazadel. Po sklopení zadních sedadel se dovnitř vejde až 1652 litrů.

Zatím se dvěma motory
V nabídce motorizací se při uvedení na trh objeví pouze dvě pohonné jednotky. Na jedné straně je benzínový tříválec o objemu 1,2 litru, který díky přeplňování dává 130 koní výkonu.

Na straně druhé potom naftová šestnáctistovka o výkonu 120 koní, nabízející hned 300 Nm točivého momentu. Motory mohou být párovány se šestistupňovým manuálem nebo s automatickou převodovkou a vždy s pohonem předních kol.

Stejně jako u sesterského Peugeotu, ani Opel čtyřkolku nenabídne a její deficit alespoň částečně vynahradí systémem Grip Control, zlepšujícím trakci na nezpevněném povrchu skrze systém ESP.

U pouhých dvou motorizací ovšem Grandland X nezůstane. V průběhu příštího roku ještě přibudou nové agregáty, z nichž ty nejsilnější by měly podle prvních informací atakovat hranici 200 koní. Hovoří se dokonce o možnosti hybridního pohonu, kdy by elektromotor poháněl zadní kola a Grandland X by se tedy stal čtyřkolkou.

Na trh vstupuje nové SUV od Opelu již v říjnu letošního roku a zatím neznámé zůstávají ceny. Základ by se však měl udržet pod hranicí půl milionu korun.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů